Quiche d’automne

Quiche d’automne

Het recept voor deze quiche d’automne komt uit het kookboek Kleine hartige taartjes van Meike Schaling, eigenaresse van de Franse Patisserie in Amsterdam Petit gâteau. In dit recept maken we het deeg zelf.

  • Dit recept komt uit dit boek


    Kleine hartige taartjes

    Petit gâteau

    • Culinaire hoogtepunten voor op een feestje, borrel of partij
    • Van Petit gâteau, de échte Franse patisserie uit Amsterdam
    • Zes basisrecepten – van quiche en madeleine tot soes – elk met verschillende vullingen en toppings
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Wil je meer recepten uit de categorie Sojavrij, Vegetarisch? >

Ingrediënten

  • 350 g flespompoen
  • 250 g zoete aardappel
  • 1 rode ui
  • 30 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook, in de schil
  • zout
  • versgemalen peper
  • kaneel
  • nootmuskaat
  • 10 tamme kastanjes, gekookt verkrijgbaar
  • 20 hazelnoten, met schil
  • QUICHEDEEG
  • 280 g bloem
  • 5 g suiker
  • 5 g zout
  • 200 g boter, op kamertemperatuur
  • 50 g melk
  • 10 g eidooier (van 1 ei, een eidooier weegt ongeveer 20 g)
  • QUICHESAUS
  • 2 biologische eieren
  • 100 g volle yoghurt
  • 70 g slagroom
  • zout
  • versgemalen peper
  • nootmuskaat

Bereidingswijze

  • QUICHEDEEG | Doe de bloem, suiker en het zout in een kom. ∙ Breek de boter in stukjes en wrijf deze door de droge ingrediënten tot er een kruimelig deeg ontstaat. ∙ Meng de melk en de eidooier erdoor en kneed alles vluchtig tot een deegbal. Kneed niet te lang, anders wordt het deeg te elastisch. Als er hier en daar nog wat stukjes boter in zitten, is dat helemaal niet erg. Deze verdwijnen wel bij het uitrollen. ∙ Verpak het deeg in plasticfolie en laat het deeg een nacht rusten in de koelkast.
  • QUICHEDEEG DE VOLGENDE DAG | Vet de bakringen in met boter. ∙ Bestuif het werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot de gewenste dikte. Voor kleine quiches is dat ongeveer 2 mm en voor een grote quiche ongeveer 3 mm. ∙ Laat het uitgerolde deeg minstens een halfuur rusten in de koelkast anders krimpt het bij het bakken. ∙ Steek rondjes uit met een uitsteker van 9 cm diameter als je ringetjes gebruikt met een doorsnee van 6 cm. Als je een grote quiche maakt, rol het deeg dan uit tot een ronde lap die groot genoeg is om de bodem en de opstaande rand van de quichering te bedekken. ∙ Fonceer het deeg in de ringen door het deeg op de bakring te leggen en naar beneden te duwen en tegen de rand aan te drukken. Zorg ervoor dat het deeg op de bodem van de quiche een hoek van 90° maakt. Dit kun je controleren door het ringetje om te draaien en te kijken of het deeg aan de onderkant netjes aansluit. Als het goed is, steekt er bovenaan de rand overtollig deeg uit. Voor de kleine quiches is het de bedoeling dat je het randje niet wegsnijdt, omdat het deeg altijd ietsje zakt tijdens het bakken. Voor een grote quiche mag je het overtollige deeg wel netjes wegsnijden. ∙ Zet de gefonceerde quiche(s) minstens een halfuur in de vriezer. ∙ Eenmaal bevroren zijn ze klaar om te worden gevuld en gebakken.
  • QUICHESAUS | Meng de ingrediënten (het liefst een dag van tevoren).
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Schil de flespompoen en de zoete aardappels en snijd ze in stukjes van 1,5 × 1,5 cm.
  • Snijd de rode ui in ringen.
  • Doe de olijfolie in een ovenschaal met de stukjes pompoen, zoete aardappel, rode ui en knoflook.
  • Bestrooi met zout en versgemalen peper en rooster de groenten ongeveer 30 minuten.
  • Breng op smaak met kaneel en nootmuskaat.
  • Breek de kastanjes in stukjes, hak de hazelnoten fijn en meng ze door de groenten.
  • Vul de quiches met de groenten en giet de quichesaus tot 5 mm onder de rand, want het deeg zakt tijdens het bakken een beetje.
  • Bak ze in ongeveer 40 minuten gaar. Ze zijn gaar als het deeg aan de onderkant niet meer rauw is. Als je de quiches niet meteen wilt eten en pas later wilt opwarmen, bak ze dan niet te lang, aangezien ze bij het opwarmen weer in de oven gaan en anders erg droog worden.
  • Als je een grotere quiche maakt, moet je hem ongeveer een uur bakken tot de onderkant gaar is. Mocht de quiche tijdens het bakken te hard gaan aan de bovenkant, bak dan verder op 150 of 160 °C.
  • Laat de quiches afkoelen en haal de ringen eraf.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

  • Dit recept komt uit dit boek


    Kleine hartige taartjes

    Petit gâteau

    • Culinaire hoogtepunten voor op een feestje, borrel of partij
    • Van Petit gâteau, de échte Franse patisserie uit Amsterdam
    • Zes basisrecepten – van quiche en madeleine tot soes – elk met verschillende vullingen en toppings
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

Dit recept komt uit dit boek



Kleine hartige taartjes

Petit gâteau

  • Culinaire hoogtepunten voor op een feestje, borrel of partij
  • Van Petit gâteau, de échte Franse patisserie uit Amsterdam
  • Zes basisrecepten – van quiche en madeleine tot soes – elk met verschillende vullingen en toppings
18,50
Direct bestellen ➔
Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld
  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay