Kikkererwtensalade met zalm en geklopte fetaroom

Ingredienten voor 4 personen

  • Zout en versgemalen zwarte peper 6-8 wortels, schoongemaakt en in schuine plakjes 2 el roomboter
  • 3 blikjes kikkererwten (à 200 g), uitgelekt en afgespoeld
  • 4 zalmfilets met huid (à 160 g)
  • 300 g gesneden boerenkool
  • Extra vierge olijfolie, om mee te besprenkelen
  • Geklopte fetaroom
  • 100 g zure room
  • 100 g ricotta
  • 100 g feta
  • Blaadjes van ½ bosje bladpeterselie, gewassen en gedroogd, plus extra om mee te garneren zout en versgemalen zwarte peper

Verder nodig

  • Keukenmachine en een grote koekenpan

Zo maak je het

  1. Breng in een pan water met een snuf zout aan de kook en blancheer de wortel 3 minuten. Giet af en laat uitlekken.
  2. Doe intussen voor de geklopte fetaroom de zure room, ricotta, feta en peterselie in een keuken - machine. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  3. Verhit 1 eetlepel roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de kikkererwten met wat zout en peper 3-5 minuten, tot ze gekleurd zijn.
  4. Haal de kikkererwten uit de koekenpan en verhit weer 1 eetlepel roomboter. Leg de zalmfilets op de huid in de pan.
  5. Probeer ze niet te bewegen en wacht tot de garing tot halverwege de filets komt.
  6. Zet dan het vuur uit en laat de andere kant van de zalm nog 30-60 seconden doorgaren.
  7. Als je denkt dat de zalmfilets bijna gaar zijn, schep je ze uit de pan; ze garen namelijk nog een beetje door.
  8. Verdeel de boerenkool over een grote schaal of vier borden en besprenkel met de extra vierge olijfolie.
  9. Verdeel de wortel en kikkererwten er - over, breng op smaak met zout en peper en leg de zalmfilets erop.
  10. Voeg een klodder opgeklopte feta toe, garneer met de bladpeterselie en geef de rest van de fetaroom er in een schaaltje bij.

Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl

Tip

Mounir schrijft over dit recept:Boerenkool alleen in stamppot? No way! Hier vormt hij de basis van een lichte kikkererwtensalade, die voor mij favoriet is tijdens de ramadan. Niets is onprettiger dan met een overvolle maag in de moskee staan.”

Tip:  Ik vind het zelf het lekkerst als gebakken zalm nog een beetje rauw vanbinnen is.

Tradities en tijd met elkaar aan tafel zijn en blijven belangrijk. Met Het ramadan kookboek met 115 heerlijke recepten voor Ramadan maar ook voor Eid al-Fitr (Suikerfeest) en Eid al-Adha (Offerfeest) is er nu – eindelijk! – ook een inspirerend kookboek voor de islamitische feestdagen. Van harira en baghrir tot samosa’s, vol gezonde en voedzame maaltijden. 

Het ramadan kookboek bevat de lekkerste recepten uit Mounirs eerdere kookboeken Lekker ArabischVega Arabisch en Snel Arabisch en geeft daarnaast antwoord op de zestien meest gestelde vragen over de ramadan.

Credits beeldmateriaal: Mitchell van Voorbergen


Wil je wekelijks gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:


Het recept is gebaseerd op dit boek
Het Ramadan Kookboek