Geroosterde bloemkool met roze-peperdressing

Ingredienten voor 4 personen

  • 1 bloemkool, bladeren verwijderd
  • Water
  • Zout
  • 2 el houtskoololie of gerookte olijfolie
  • 200 g hummus
  • 2 el hazelnoten, geroosterd en geplet
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • Roze-peperdressing
  • 2 tl roze peperbessen
  • 3 el olijfolie
  • 1 el wittewijnazijn
  • 1 el fijngehakte bladpeterselie
  • 1 el fijngehakte kervelblaadjes

Verder nodig

  • BBQ met gietijzeren grillrooster voor direct grillen
  • grote kookpan
  • schuimspaan
  • grote bak koud water
  • vijzel en stamper
  • stamper

Zo maak je het

  1. Bereid een BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 250 °C is bereikt. Zet een grote pan water op het vuur waarin een hele bloemkool past.
  2. Voeg per liter water 20 g zout toe. Zet de bloemkool rechtop en snijd hem in vier dikke plakken. Laat de bloemkoolsteaks in het kokende water zakken en blancheer ze circa 4 minuten, tot ze beetgaar zijn.
  3. Zet een grote pan water op het vuur waarin een hele bloemkool past. Voeg per liter water 20 g zout toe. Zet de bloemkool rechtop en snijd hem in vier dikke plakken.
  4. Laat de bloemkoolsteaks in het kokende water zakken en blancheer ze circa 4 minuten, tot ze beetgaar zijn.
  5. Schep ze met een schuimspaan uit het kokende water en leg ze direct in koud water om het kookproces te stoppen. Meng de gerookte of houtskoololie met de hummus en zet opzij.
  6. Kneus voor de roze-peperdressing de peperbessen licht in een vijzel. Meng ze met de olijfolie, azijn en kruiden en zet opzij.
  7. Giet de bloemkool af en dep de steaks droog. Bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Gril de steaks aan beide kanten op het gietijzeren rooster.
  8. Schep een flinke lepel hummus in een schaal, leg de steaks erop en lepel er wat roze-peperdressing over. Garneer met de geroosterde hazelnoten.

Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl

Wil je meer recepten uit de categorie Lactosevrij | Suikervrij | Veganistisch | Vegetarisch?

In Smokey Goodness BBQ Feast on Fire biedt Jord Althuizen je complete BBQ-menu’s. Van Fancy Fire en Veggy Feast tot Smokey Italian en Yankee Classic, alles voor a day to impress. Plus Smokey Showpieces, voor wie gaat voor één all-out Smokey gerecht, en ideeën voor brunch en borrelbites. Met dit keer een rondje Nederlandse local heroes van Smokey Goodness. Dus: zomer of winter, Kerstmis of Pasen, voor een groot gezelschap of voor twee: als het feest is, dan gaat de BBQ aan!


Download hier ons gratis 4 weken-menu voor nog meer gezonde recepten! ➔

Het recept is gebaseerd op dit boek