Suikervrije ketchup

Suikervrije ketchup zelf maken - Gezond aan tafel - recept

Ingredienten voor voor ca. 200 ml personen

  • 175 ml tomatenpuree
  • 2 el startvocht (zuurkoolvocht, waterkefir of wei)
  • 1 el esdoornstroop of honing
  • 1 teen knoflook, fijngewreven
  • 1⁄4 tl zout
  • 1⁄8 tl kaneel
  • Mespunt gemalen kruidnagel
  • Mespunt cayennepeper
  • 2 el ciderazijn

Verder nodig

  • 1 weckpot van 500 ml

Zo maak je het suikervrije ketchup

  1. Meng tomatenpuree, startvloeistof, esdoornstroop of honing, knoflook, zout, kaneel, kruidnagel en cayennepeper grondig in de steriele pot.
  2. Giet de ciderazijn op de ketchup. Dat gaat de groei van schimmels op het oppervlak tegen.
  3. Draai het deksel goed dicht, bescherm de pot tegen zonlicht en laat hem 2-3 dagen op kamertemperatuur staan.
  4. Wacht tot je tevreden bent met de fermentatie, en roer de azijn door de ketchup. Verdun de ketchup zo nodig met azijn, water of meer startvocht. De ketchup is in de koelkast 1-2 weken houdbaar.

Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl

Tip

Voor dit recept is elke probiotische startvloeistof geschikt, maar de uiteindelijke smaak wordt wel door je keuze beïnvloed. Zuurkoolvocht of een eenvoudige waterkefir zoals die met kokos zijn extra lekker.

Wil je meer recepten uit de categorie Suikervrij?

Wist je dat de ketchup die je in de supermarkt koopt voor 25% uit suiker bestaat? Deze suikervrije ketchup heeft de vertrouwde frisheid van fabriekssauzen, maar dan zonder glucose-fructosestroop en conserveermiddelen. De robuuste smaak is lekker bij burgers, patat, gehakt en hot dogs. Het recept komt uit het boek Fermenteren van Adam Elabd.

  • Voor meer gezonde recepten kijk je hier.

Het recept is gebaseerd op dit boek
Fermenteren