Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

Pasen: 9 gezonde recepten met ei

Een ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei! Geen Pasen zonder ei, dus. Eieren zijn gezond: ze bevatten antioxidanten die ouderdomsgebonden oogziektes kunnen tegengaan. Daarnaast zijn ze rijk aan alle essentiële aminozuren, een bron van hoogwaardige eiwitten, en bevatten ze stoffen als ijzer, choline, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D. Over het algemeen wordt aangenomen dat het eten van eieren niet slecht is voor je cholesterolgehalte. Een à twee eieren per dag is daarom prima (behalve voor mensen met diabetes en hart- en vaatziekten). Hieronder vind je 9 gezonde recepten met ei. Voor een gezellige paasbrunch. O ja, en nog een bonus-recept voor de veganisten in je gezelschap.

We wensen je fijne, gezellige paasdagen!

9x ei-recepten voor Pasen (+ 1 zonder ei)

1. Geroosterd brood met spinazie, eieren & kerstomaatjes – Jamie Oliver

Het recept voor dit geroosterd brood met spinazie, eieren, kerstomaatjes & chilisaus komt uit het boek Superfood voor familie en vrienden van Jamie Oliver. Spinazie is een fantastisch ontbijtingrediënt met superveel vitamine K, die onze botten sterk en gezond houdt. Die Popeye wist wel wat-ie deed!

Geroosterd brood met spinazie, eieren, kerstomaatjes & chilisaus - Gezond aan tafel - recept

2. Gebakken eieren met mozzarella – Jamie Oliver

Het recept voor deze gebakken eieren met mozzarella, zoete tomaat, vers basilicum en toast komt uit het kookboek Jamie kookt Italië van Jamie Oliver.

Gebakken eieren met mozzarella (Jamie Oliver) - Gezond aan tafel - recept

3. Perfect voor Pasen: eieren uit de oven met pimpernel, zeezout en olijfolie – Gartine

Deze eieren uit de oven met pimpernel zijn een heerlijk ontbijtje met Pasen. Zie je jezelf al zitten in de eerste zonnestralen (binnen of misschien zelfs buiten) met dit heerlijke ovenschoteltje, geroosterd brood, wat versgeperste jus en een kopje koffie of thee? Wij wel! Het recept komt uit het boek Vier seizoenen koken met Gartine van Kirsten Eckhart en Willem-Jan Hendriks.

Eieren uit de oven met pimpernel - Gezond aan tafel - recept

4. Gebakken eieren op toast – Jamie Oliver

Zin in een uitgebreid ontbijt? Dan is dit recept iets voor jou: gebakken eieren op toast van Jamie Oliver. Met heerlijke cannellinibonen en kerstomaatjes. Cannellinibonen zijn een fantastische bron van eiwitten, rijk aan vezels, en bevatten behalve vitamine C ook magnesium, een mineraal dat belangrijk is voor de werking van onze spieren. Het recept komt uit Jamie’s super food voor elke dag.

Gebakken eieren op toast van Jamie Oliver - Gezond aan tafel - recept

5. Paleo gepocheerde eieren met gerookte zalm – Daniel Green

Deze Paleo gepocheerde eieren met gerookte zalm zijn heerlijk als ontbijt of vroege lunch. Gebruik hiervoor de meest verse eieren die je je kunt veroorloven, omdat dat heel veel verschil maakt. Dit recept komt uit Het snelle paleo-kookboek van Daniel Green.

Paleo gepocheerde eieren met gerookte zalm - Gezond aan tafel - recept

6. Eieren met geitenkaas uit de oven – Daisy Oppelaar

Dit recept voor eieren met geitenkaas uit de oven komt uit het boek I love health van Daisy Oppelaar. De bereiding van dit heerlijke ontbijt duurt hooguit 2 minuten en tijdens de oventijd spring je gewoon onder de douche :-).

Eieren met geitenkaas uit de oven - Gezond aan tafel - recept

7. Griekse zachtgekookte eieren – Alice Hart

Dit recept voor Griekse zachtgekookte eieren maak je in de oven. Het is een heerlijk vegetarisch hartig ontbijt, dat lekker lang vult. Je maakt het met onder andere dille, Griekse yoghurt, lente-uitjes en feta. Serveer met warm beboterd brood of toast! Het recept komt uit het kookboek Het nieuwe Vegalicious van Alice Hart.

Gezond aan tafel - Recept - Griekse zachtgekookte eieren

8. In ovis hapalis – Han Wilmink

Het recept voor deze in ovis hapalis (eieren in pijnboompittensaus) komt uit het boek Bijbels Culinair van Han Wilmink. Het is een Oud Romeins gerecht volgens de richtlijnen van Apicius. De Joodse gemeenschap in Rome zou het gegeten kunnen hebben met Pesach (Joods Paasfeest).

In ovis hapalis (eieren in pijnboompittensaus) - Gezond aan tafel - recept

9. Groentecakejes met ei – Shane Kluivert

Het recept voor deze groentecakejes met ei komt uit het kookboek Koken met Shane van voetballer en foodblogger Shane Kluivert (2007).

Groentecakejes met ei - Gezond aan tafel - recept

Extra: scrambled tofu & geroosterde asperges

Een bonusrecept voor veganisten en mensen met een ei-allergie: scrambled tofu & geroosterde asperges. Het recept komt uit het boek Plant Power van Lisette Kreischer. Er zijn geen eieren voor nodig en toch word je herinnerd aan de ouderwetse beleving van een roerei op de zondagochtend of een ouderwets gekookt eitje bij de asperges. Serveer de scrambled tofu eens voor ontbijt of brunch op de luie zondag met een snee geroosterd brood, een scheut ketchup of een klodder mosterd en een glas biologisch tomatensap!

Scrambled tofu & geroosterde asperges - Gezond aan tafel - recept

Klik hier voor meer tips.