Het artikel is gebaseerd op dit boek

Essentialisme

Essentialisme
Bestel dit boekBestellen
Gezonde geest

Grenzen stellen: de vrijheid van “nee”

In een wereld waarin je 24/7 bereikbaar “zou moeten” zijn en multitasken bijna een sport is, is het best lastig om grenzen te stellen. Toch is het één van de krachtigste dingen die je voor jezelf kunt doen. Niet alleen voor je energie en rust, maar ook voor je focus en zelfrespect. Maar hoe pak je dit aan?

Wij delen de beste tips en inzichten uit het boek Essentialisme van Greg McKeown.

Wat technologie doet met onze grenzen

Het is bijna normaal geworden dat werk je weekend insluipt. We beantwoorden mailtjes op zondag, schuiven vergaderingen op vrijdagavond in – alsof de grens tussen privé en werk gewoon niet meer bestaat. Maar stel je voor dat je op maandagochtend je kind meeneemt naar kantoor? Grote kans dat daar wél raar van wordt opgekeken. Vreemd toch?

Harvard-professor Clayton Christensen had dat ook door. Hij besloot dat zijn zaterdagen en zondagen heilig waren, voor zijn gezin én voor zijn geloof. Hij weigerde werkverzoeken op die dagen. Niet zonder ongemakkelijke reacties, maar wél met blijvende bewondering van zijn collega’s. Omdat hij koos voor wat voor hém telt.

Grenzen zijn geen muren – ze zijn poorten

Veel mensen denken dat grenzen beperkend zijn. Dat je dingen misloopt. Dat je anderen teleurstelt. Maar eigenlijk is het andersom. Grenzen zorgen ervoor dat jij jouw tijd en energie kunt besteden aan de dingen die écht belangrijk zijn. Ze geven je ruimte, adem en richting.

Even vergelijken:

Als je géén grenzen stelt…
Voel je je geleefd
Wordt jouw planning bepaald door anderen
Heb je het constant druk, maar kom je nergens

Als je wél grenzen stelt…
Maak je zelf keuzes
Bepaal jij wat prioriteit heeft
 Werk je gericht aan wat er écht toe doet

Het draait allemaal om het verschil tussen “ik moet alles doen” en “ik kies wat ik doe”.

Lees ook: Ons natuurlijke instinct om ‘nee’ te zeggen tegen nieuwe kansen en uitdagingen

Zo stel je gezonde grenzen (zonder drama)

Hier zijn een paar praktische manieren om sterker in je schoenen te staan:

1. Laat het probleem waar het hoort

Niet elk probleem dat op je bord belandt, is van jou. Mensen leren het meest als ze zélf mogen dealen met hun uitdagingen. Gun ze dat en jezelf wat lucht.

2. Ken je breekpunten

Wanneer voel je irritatie of overbelasting opkomen? Schrijf die situaties op. Vaak ontdek je dan jouw onzichtbare grenzen en kun je die voortaan wél duidelijk aangeven.

3. Maak afspraken, geen aannames

Grenzen worden veel beter gerespecteerd als je ze van tevoren uitspreekt. Heldere afspraken zorgen voor minder gedoe later.

4. Grenzen = vrijheid

Denk aan een schoolplein zonder hek: kinderen blijven dicht bij het gebouw. Zet je er een hek omheen? Dan durven ze ineens het hele plein te gebruiken. Zo werkt het ook met mensen: grenzen geven ruimte.

Tot slot: kies bewust wat je binnenlaat

Grenzen stellen draait niet om anderen afwijzen. Het gaat om jezelf serieus nemen. Zeg je nergens nee tegen? Dan zeg je automatisch ja tegen van alles wat je eigenlijk niet wilt. Dus stel je grenzen. Niet om je terug te trekken, maar om voluit te kunnen leven. Want als jij je grenzen niet bepaalt, doet iemand anders het voor je.

Wil jij nog meer tips voor een gezond en energiek leven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand de beste gezondheidstips:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief ➔