Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

Asperge recepten: 10 gezonde gerechten

Het aspergeseizoen loopt, afhankelijk van de temperatuur in Nederland, van ongeveer half april tot de langste dag (21 juni). Daarna heeft de asperge nog genoeg tijd om door te groeien en reserves op te bouwen voor het volgende jaar. Asperges zijn erg gezond. De Grieken, Romeinen en Chinezen gebruikten ze al als een geneeskrachtig kruid; de stof asparagine kan een gunstige uitwerking hebben op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. Asperges zitten ook bomvol vitaminen, zoals vitamine K, C, B1, B2, E en foliumzuur. De groente werkt bloedzuiverend en kan als vochtafdrijvend middel worden gebruikt bij blaas- en nierfunctiestoornissen. Er is vrijwel geen ander voedingsmiddel bekend dat zo weinig calorieën en tegelijkertijd zoveel belangrijke vitaminen en andere voedingsstoffen bevat! Hier vind je daarom 10 gezonde asperge recepten.

10x asperge recepten

1. Farfalle met courgette, asperges en doperwten – J.F. Mallet

Het recept voor deze farfalle met courgette, asperges en doperwten komt uit Het allermakkelijkste kookboek ter wereld. Een heerlijk pastagerecht met slechts 6 ingrediënten!

Farfalle met courgette, asperges en doperwten - Gezond aan tafel - recept

2. Scrambled tofu & geroosterde asperges – Lisette Kreischer

Het recept voor deze scrambled tofu & geroosterde asperges komt uit het boek Plant Power van Lisette Kreischer. Geen eieren nodig en toch herinnerd worden aan de ouderwetse beleving van een roerei op de zondagochtend of een ouderwets gekookt eitje bij de asperges.

Scrambled tofu & geroosterde asperges - Gezond aan tafel - recept

3. Roerbakkip met groene asperges en penne – Luuk Eliëns, Rachelle Elshout en Iris de Groot

Het recept voor deze roerbakkip met groene asperges en penne komt uit het boek Eten om niet te vergeten van Luuk Eliëns, Rachelle Elshout en Iris de Groot.

Roerbakkip met groene asperges en penne - Gezond aan tafel - recept

4. Risotto met erwtjes en asperges uit de oven – Rose Elliot

Het recept voor deze risotto met erwtjes en asperges uit de oven komt uit het kookboek 30 minuten vegetarisch van Rose Elliot. Een heerlijk hoofdgerecht, lekker met een verse salade van zachte blaadjes.

Risotto met erwtjes en asperges uit de oven - Gezond aan tafel - recept

5. Polenta frieten met zeesla en asperges – Lisette Kreischer

Het recept voor deze polenta frieten met zeesla en asperges komt uit het boek Groente uit zee van Lisette Kreischer, Stichting Noordzeeboerderij en Marcel Schuttelaar. Na alle kolen in de winter zijn die frisse, knapperige asperges een verademing, vandaar dit gerecht gecombineerd met zomerse wieren.

Polenta frieten met zeesla en asperges - Gezond aan tafel - recept

6. Salade met peultjes, asperges, ei en spek – Manja Visser

Het recept voor deze salade met peultjes, asperges, ei en spek komt uit het boek Het groentenparadijs van Manja Visser en Marcel van Driel. Lekker met donkerbruin brood!

Salade met peultjes, asperges, ei en spek - Gezond aan tafel - recept

7. Aspergesoep – Niven Kunz

Het recept voor deze aspergesoep komt uit het boek Groente! van sterrenchef Niven Kunz.

Aspergesoep van witte asperges - Gezond aan tafel - recept

8. Quinoasalade met groene asperges – Niven Kunz

Het recept voor deze quinoasalade met groene asperges komt uit het boek Groente! van sterrenchef Niven Kunz.

Quinoasalade met groene asperges - Gezond aan tafel - recept

9. Kip dippers met couscous, asperges, erwtjes en munt – Jamie Oliver

In de categorie ‘Snelle happen’: kip dippers met couscous, asperges, erwtjes en munt. Een superlekker en snel recept uit het boek Super food voor familie en vrienden van Jamie Oliver. Hij schrijft erover: “Behalve dat het lekker en rijk aan vezels is, bevat volkorencouscous ook veel koper, een mineraal dat nodig is voor een gezonde stofwisseling.”

Kip dippers met couscous, asperges, erwtjes en munt - Gezond aan tafel - recept

10. Gigli met parmaham en asperges – Gennaro Contaldo

Het recept voor deze gigli met parmaham & asperges komt uit Het pastaboek van Gennaro Contaldo, Jamie Olivers Italiaanse mentor.

Gigli met parmaham & asperges - Gezond aan tafel - recept

 

Klik hier voor meer tips.