Stamppot boerenkool, hutspot en zuurkool zijn de populairste Hollandse stamppotten. Tijdens de wintermaanden eet maar liefst 94 procent van de Nederlanders regelmatig een stevige oer-Hollandse stamppot.
Stamppotten zijn niet alleen in de winter, maar ook in andere jaargetijden lekker. Denk bijvoorbeeld aan een zomerse variant met rucola, geitenkaas en (half)zongedroogde tomaatjes. Of met spinazie, andijvie, tuinerwten, spekjes en hüttenkäse in de lente. Minder zwaar op de maag en bereid met groente van het seizoen. Hmmm!
De populariteit van de stamppot zit hem in het gemak waarmee je hem maakt: met een minimale bereidingstijd en slechts een paar ingrediënten stamp je een heerlijke voedzame maaltijd.
Maar zijn stamppotjes nou gezond? Wij zijn een voorstander van alle maaltijden die niet uit een pakje of zakje komen en alleen uit natuurlijke, verse ingrediënten bestaan. Een grote plus dus!
Er is één minpuntje. Doordat de traditionele Hollandse stamppotten met veel aardappels worden gemaakt, bevatten ze vrij veel calorieën en koolhydraten. Geen handige keuze dus als je wilt afvallen.
Klik hier voor meer tips.