Of het nou voor de lunch is of voor het avondeten: als het mooi weer is, is een salade altijd lekker. Salades zijn lekker licht verteerbaar, bevatten een goede dosis groenten en zijn over het algemeen snel klaar te maken. Doe de salade in een mooie kom of schaal en serveer er al dan niet geroosterd of gegrild brood bij. Lekker opeten op je balkon of in je tuin voor een optimale zomerbeleving! Hier vind je ter inspiratie 10 recepten voor zomerse salades. Bekijk meer gezonde salades op onze website.
Deze salade van paksoi met Hollandse garnalen, avocado, zachtgekookt ei & miso komt uit het boek Sla Easy salades van Ida de Haart. Over de salade in het boek: “Voor mij staat deze salade symbool voor de lekkerste smaken uit de Japanse keuken. Zoete garnalen, zilte miso en sojasaus met het frisse van kraakverse paksoi.”
Deze salade van andijvie met gerookte forel & linzen komt uit het boek SLA van Ida de Haart. Over het recept schrijft Ida de Haart: “Heerlijk fris en bij uitstek geschikt als je een lichte maaltijd wilt eten. Ik eet deze salade graag als ik nog ga sporten.”
Het recept voor deze Marokkaanse harissasalade komt uit het boek Bowls of goodness van Nina Olsson. Ze schrijft erover in haar boek: “Deze Noord-Afrikaanse salade met in harissa gemarineerde bloemkool, krachtige tahin, verkoelende, romige avocado en zoete wortel is een feest van pure smaken. Om deze salade echt onvergetelijk te maken, besprenkel je hem met een scheutje sinaasappeldressing en strooi je er geroosterde amandelen over.”
Dit recept voor een garnalen cocktail salade van Jamie Oliver, met krieltjes, groente en tuinkers, komt uit het boek Superfood voor familie en vrienden. Jamie schrijft erover: “Mijn variant op de traditionele garnalencocktail, met een romig yoghurtsausje – vol bacteriën die goed zijn voor de darmflora – en avocado in plaats van calorierijke mayo.”
Dit recept voor een Vietnamese salade komt uit het boek (H)eerlijk van Gwyneth Paltrow. Over het recept voor de Vietnamese salade schrijft ze: “Deze gezonde snelle salade is heerlijk knapperig en even verfrissend als smakelijk. Hij is heerlijk op zich en gaat goed samen met eenvoudig bereide eiwitten: gegrilde vis, garnalen, kip en tofu passen er geweldig bij.”
Deze salade geroosterde bieten komt uit het boek Natuurlijk! Zonder suiker kookboek van orthomoleculair voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar.
Het recept voor deze bietensalade met quinoa en kiemgroenten komt uit het kookboek 30 minuten vegetarisch van Rose Elliot. Over dit recept schrijft Rose: “Rauwe bietjes zitten vol voedingsstoffen, zijn een boost voor het immuunsysteem, zuiveren de lever en laten je op een natuurlijke manier high voelen vanwege het effect op de serotonine in het lichaam. Ze smaken ook nog eens verrukkelijk – ik ben er dol op. Ik heb ook nog een aantal andere ingrediënten toegevoegd die bekendstaan om hun gezonde eigenschappen.”
Deze salade van rucola met peer en blauwe kaas komt uit het Voedzaam & Snel saladeboek van Jennifer & Sven.
Deze heerlijke maaltijdsalade met paprika en gegrilde kip komt uit het boek Voedzaam & Snel. Naast dat-ie lekker is, is hij ook nog eens mooi gekleurd door de verschillende groenten die erin zitten: rode en gele paprika, rucola en kerstomaatjes. Nog een pluspunt ten slotte (en geen onbelangrijke): hij is binnen 25 minuten klaar!
Het recept voor deze salade met spinazie, paprika, avocado en bananenchips (ook wel: viequessalade) komt uit het Tara Stiles’ kookboek. Tara over dit recept: “Dit recept is een New York meets Vieques: romig, knapperig en voedzaam. Na het eten van deze salade voel je je fantastisch. En hij is zo klaar!”
Klik hier voor meer tips.