Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

2.5 / 5. 2

Je gebit reinigen: 5 natuurlijke middelen

Door Yvonne Kort

‘Gezond begint in je mond’. Een onbalans in de mond kan de kans op allerlei ziektes verhogen. Je gebit reinigen en zo min mogelijk suikers gebruiken, zijn de eerste stappen naar een gezonde mond. Naast de producten die je bij de drogist koopt, kun je ook eens je keukenkastje induiken. Misschien heb je wel iets in huis dat goed is voor je mondgezondheid en gewoon uit de natuur komt. Hier zetten we vijf natuurlijke gebitsreinigers voor je op een rij.

1. Spoelen met zout

Als aanvulling kun je bijvoorbeeld met zout water spoelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het spoelen met zout water erg nuttig kan zijn als je tandvlees ontstoken is. De werking van zout water wordt toegeschreven aan de vele mineralen en sporenelementen in zout. Het staat hierdoor bekend als desinfecterend en helend. In de mond kalmeert zout het ontstoken tandvlees en helpt pijn te verlichten. Bovendien zorgt het voor een frisse adem. Voeg grof zeezout aan een glas water toe.

2. Spoelen met kamille

Kruiden en specerijen worden tegenwoordig vooral gezien als smaakmakers, maar in de oudheid werden planten en kruiden ook ingezet als natuurlijk medicijn. Dit is niet zo verwonderlijk omdat kruiden en specerijen zeer geneeskrachtig zijn. Een voorbeeld hiervan is kamille, een plant die overal in Europa voorkomt. Van gedroogde kamille wordt thee gezet, daarnaast wordt het ook al duizenden jaren gebruikt vanwege de medicinale eigenschappen. De olie uit kamille heeft ontstekingsremmende eigenschappen en wordt daarom in crèmes verwerkt. De mond spoelen met kamille is bovendien een veel gebruikte toepassing om infectie te voorkomen.

3. Salie-mondwater

Een andere plant die je kunt gebruiken als mondwater is salie. Van oudsher wordt er thee van salie gemaakt als middel om verschillende klachten te verlichten. Het werkt antibacterieel en wordt ingezet bij keelklachten zoals hoesten, astma en keelontsteking.

In 2015 is er een onderzoek gedaan met een spoelmiddel op basis van 5 procent salie onder zeventig meisjes van elf tot veertien jaar. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het salie-mondwater het aantal Streptococcus mutans kan verminderen, de bacterie die cariës veroorzaakt. Het kost alleen wel even tijd om dit spoelmiddel te maken, want je moet de salie tien minuten in kokend water laten trekken. Het is aan jou of je daar zin in hebt als je weet dat er ook heel veel andere manieren zijn om je mond gezond te houden.

4. Munt voor een frisse adem

Munt wordt vaak in tandpasta toegepast, maar ook in snoep en er wordt thee van gemaakt. Dat deze plant veelvuldig gebruikt wordt, heeft te maken met de verfrissende werking. Om een slechte adem te voorkomen grijp je al snel naar kauwgom met muntsmaak of een pepermuntje. Het vervelende is dat de vieze geur hierdoor niet verdwijnt. De slechte adem wordt door munt alleen een paar uur gemaskeerd.

Over de antibacteriële werking van deze plant is minder bekend, maar munt heeft echt een medicinale werking. Wacht alleen nog even met dat pepermuntje: als je bedenkt dat pepermunt voor 99,9 procent uit suiker bestaat en maar voor 0,1 procent uit pepermuntolie, dan zul je begrijpen dat een pepermuntje deze werking niet heeft. Dit snoepje is zelfs eerder belastend voor het gebit. Wat je in plaats van een pepermuntje beter kunt doen, is muntthee drinken of simpelweg kauwen op muntbladeren. Dit maskeert de slechte geur en het werkt antibacterieel. Dus vanaf nu een kopje muntthee na de maaltijd in plaats van een pepermuntje. Een bijkomend voordeel van munt na de maaltijd is dat het kruid de spijsvertering stimuleert.

5. Kurkuma

Dan is er ook nog een specerij waar de laatste tijd veel over gesproken wordt en dat is kurkuma of geelwortel. Het is de wortelstok van Curcuma longa, een tropische plant uit de gemberfamilie. In India werd de plant lange tijd gebruikt om de huid, kleding en voedsel geel te maken. In de Verenigde Staten wordt kurkuma vooral gebruikt in mosterd en het is een belangrijk bestanddeel van het bekende kerriepoeder.

Om de wortels te kunnen gebruiken worden ze eerst gestoomd of gekookt waarna ze in de zon gedroogd worden. Het werkzame component in kurkuma is curcumine. Dit is het pigment van de wortel, dat antimicrobiële en immuunstimulerende eigenschappen heeft. Als je last hebt van bloedend tandvlees en ontstekingen zoals gingivitis en parodontitis, kun je baat hebben bij dit ontstekingsremmende en antibacteriële effect. In een kleine studie uit 2015 wordt gesuggereerd dat kurkumagel effectief is tegen tandplak en dat het ook gingivitis kan voorkomen. Kurkuma heeft een geel pigment en wat dit met je gebit doet na langdurig gebruik, is alleen nog niet bekend.

Werken aan een optimale (mond)gezondheid?

Gezond begint in je mond - Yvonne Kort

In het boek Gezond begint in je mond laat Yvonne Kort zien dat een goede mondverzorging en een gezonde mond van levensbelang zijn voor ons algemene welzijn. Het boek bevat informatie, praktische tips, adviezen en een 10-stappenplan voor een optimale (mond)gezondheid. Je bestelt het boek online in onze eigen boekwinkel Boekenwereld.com.



Gezond begint in je mond

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Gezond begint in je mond

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔