0 / 5. 0

Gezonde mond? Lees hier wat je het beste eet (en wat niet)

Een goede mondverzorging en gezonde mond zijn van levensbelang voor ons algemene welzijn. Daarbij spelen veel factoren een rol, zoals hoe je je mond en gebit onderhoudt, maar ook wat je de bacteriën in je mond en darmen te eten geeft – dat wat je in je mond stopt dus. Als je weet wat de bacteriën willen eten, dan is het een koud kunstje om deze te ondersteunen.

Voedingsvezels

De belangrijkste voedingsbron voor een gezonde flora zijn voedingsvezels. Met voedingsvezels geef je jouw gezondheid een boost. Deze vezels leveren geen voedingsstoffen aan je lichaam en ze kunnen niet verteerd worden in de dunne darm, maar je flora gebruikt deze vezels wel als voeding. Daarnaast zorgen vezels ook voor een verzadigd gevoel.

We onderscheiden fermenteerbare (afbreekbare) vezels en niet-fermenteerbare (niet-afbreekbare) vezels. De fermenteerbare vezels worden ook wel prebiotica genoemd en deze hebben een direct effect op de samenstelling van jouw flora.

Voedingspatroon met prebiotica

Fermenteerbare vezels vind je vooral in groenten en fruit. Ze nemen water op en zijn vaak goed in water oplosbaar. Pathogene – ziekteverwekkende – bacteriën leven op suiker- en op zetmeelrijke voeding en kunnen prebiotica niet of bijna niet verteren. Onze voeding bepaalt dus welk microbioom we creëren. Het is eigenlijk heel makkelijk om je flora te veranderen; je hoeft alleen maar anders te eten.

Een voedingspatroon met veel prebiotica geeft de goede bacteriën een boost om te groeien. Denk hierbij aan granen, vooral bekend om voedingsvezels, en groenten en fruit. Deze laatsten zijn een nog efficiëntere bron voor voedingsvezels: ze leveren wel twee tot acht keer meer voedingsvezels bij een gelijke hoeveelheid aan calorieën.

Je vindt de meest waardevolle prebiotica in voedingsmiddelen uit de composietenfamilie en in lelie-achtige planten. Tot de composieten behoren sla, andijvie, witlof, schorseneren en artisjok en bij de lelieachtige planten vind je onder andere ui, prei, asperge en knoflook. Je ziet het misschien al, dit is een heel rijtje met sterk ruikende groenten. De vezels zijn niet alleen voer voor je bacteriën, je hebt ze ook nodig voor een goede stoelgang en ze helpen mee bij het voorkomen van diabetes, overgewicht en dikke darmkanker. Dankzij de vezels moet je langer op het voedsel kauwen waardoor er meer speeksel aangemaakt wordt. En dat is weer gunstig bij de bestrijding van cariës. Voldoende redenen dus om je bord eens vol te scheppen met groenten en een extra stuk fruit te eten.

Groenten en fruit: polyfenolen

Groenten en fruit zijn ook nog om heel andere redenen nuttig. Naast een belangrijke bron van vezels, zitten er in plantaardig voedsel heel veel essentiële vitamines, mineralen en polyfenolen.

Polyfenolen zijn plantenstoffen die verteerd worden door de bacteriën in de darm. Ze kunnen de gezondheid verbeteren en ze bieden vele voordelen, zoals een lagere bloeddruk, minder ontstekingen, lagere cholesterolwaarden en vermindering van oxidatieve stress. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij er meer zuurstofverbindingen vrijkomen dan gebruikelijk. Dit wil zeggen dat bepaalde stoffen die in het lichaam komen een reactie aangaan met zuurstof. De stoffen die hierbij ontstaan heten vrije radicalen en deze kunnen cellen aanvallen en van structuur veranderen. De verandering die ontstaat komt het lichaam niet ten goede. Met andere woorden, polyfenolen zijn gezond voor je.

Vermijd geraffineerde suikers en zetmeel

Wat je natuurlijk niet wilt als je goed voor je flora zorgt, is dat de ongezonde bacteriën in aantal toenemen. Deze houden ontzettend veel van geraffineerde suikers en zetmeel. Dit vind je in bewerkte producten, zoals koek en gebak, aardappels, rijst en pasta. Echter, ook met fruitsappen en honing moet uitgekeken worden. Het gaat eigenlijk vooral om producten waar wel suikers in zitten en geen vezels. Probeer deze zo veel mogelijk te vermijden om een goede omgeving voor de groei van gezonde bacteriën te stimuleren.

Werken aan een optimale (mond)gezondheid?

Gezond begint in je mond - Yvonne Kort

In het boek Gezond begint in je mond laat Yvonne Kort zien dat een goede mondverzorging en een gezonde mond van levensbelang zijn voor ons algemene welzijn. Het boek bevat informatie, praktische tips, adviezen en een 10-stappenplan voor een optimale (mond)gezondheid. Je bestelt het boek online in onze eigen boekwinkel Boekenwereld.com.

✔ Laagste prijs op de nieuwste boeken ✔ Binnen 14 dagen gratis retourneren ✔ Op werkdagen voor 21.00 besteld, volgende werkdag in huis (NL)