Arancini
Ingredienten voor 8-10 balletjes personen
- Risotto
 - 1 el olijfolie, om in te bakken
 - 1 ui, gepeld, fijngesnipperd
 - 2 tenen knoflook, gepeld, geperst
 - 125 g kastanjechampignons
 - 50 g prei
 - 150 g risottorijst
 - 400-500 ml groentebouillon
 - 1 tl gladde mosterd
 - 1 el tamari
 - 2 tl kurkumapoeder
 - Snuf versgemalen peper
 - Snuf zeezout
 - 50 g bloem
 - Paneerlaag
 - 50 g kikkererwtenmeel
 - 1 el fijngehakte korianderblaadjes
 - 50 ml water
 - 75 g paneermeel
 - Yoghurtdip
 - 6 el plantaardige yoghurt
 - 2 el 2 el olijfolie
 - Sap van ½ citroen
 - 2 el fijngehakte bieslook
 
Verder nodig
- knoflookpers
 - ovenschaal
 - frituurpan met plantaardige olie
 - keukenpapier
 
Zo maak je het
- Verhit voor de risotto de olijfolie in een diepe pan.
 - Fruit de ui en knoflook samen in de pan tot ze glazig zijn.
 - Snijd de kastanjechampignons in plakjes en de prei in dunne ringen. Voeg ze toe aan het ui-knoflookmengsel en bak ze 3 minuten mee.
 - Doe de risottorijst erbij en bak al roerend 3 minuten mee tot de korrels glazig zijn.
 - Schenk een kopje bouillon bij de rijst en roer tot die is opgenomen. Herhaal dit tot de risottorijst gaar is en wacht tussen elk kopje tot de bouillon is opgenomen – dit duurt ongeveer 20 minuten.
 - Roer de mosterd, tamari en het kurkumapoeder door de risotto en breng op smaak met peper en zout. Voeg dan de bloem toe en roer die er goed door.
 - Schep het risottomengsel in een ovenschaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet dan 2 uur in de koelkast om op te stijven.
 - Meng voor de dip de yoghurt met olijfolie en citroensap. Bestrooi met het bieslook en zet in de koelkast.
 - Verhit de plantaardige olie in de frituurpan tot 175 °C.
 - Meng het kikkererwtenmeel met de koriander en het water in een diep bord tot een glad beslag. Doe het paneermeel in een ander diep bord.
 - Verdeel het risottomengsel in 8-10 gelijke balletjes. Rol ze door het kikkererwtenbeslag en dan door het paneermeel tot ze er rondom mee bedekt zijn.
 - Frituur de rijstballetjes in ongeveer 3 minuten rondom goudbruin in de hete frituurolie. Laat ze uitlekken.
 
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij | Koemelkvrij | Lactosevrij | Notenvrij | Sojavrij | Suikervrij | Tarwevrij | Veganistisch | Vegetarisch?
Het recept voor deze arancini komt uit het kookboek Easy Vegan Feelgood van Living the Green Life.