Sperzibonen met perzik en amandelen
Ingredienten voor 4 personen
- 120 g geschaafde amandelen
- 500 g dunne sperziebonen, afgehaald blaadjes van een bosje (30 g) munt
- 3 rijpe perziken (in totaal ongeveer 225 g), in dunne plakjes
- Fijn zeezout
- Voor de dressing
- 3 el extra vergine olijfolie plus eventueel iets extra’s
- 3 el chardonnay-azijn
- 3 el honing
- 2 mespunten aleppo- of gewone chilivlokken
- 2 mespunten grof zeezout
Zo maak je het
- Verhit de oven tot 160 °C/140 °C (hetelucht). Verdeel de amandelen over een bakplaat en rooster ze in 8-10 minuten goudbruin. Schud ze halverwege even door elkaar zodat ze egaal bruin worden.
- Breng intussen een grote pan water met zout aan de kook en blancheer de sperziebonen 3-4 minuten; ze moeten zacht genoeg zijn om ze in de lengte te kunnen splijten.
- Koel ze in een kom ijswater (of in een kom onder de koude kraan) en roer met je hand zodat ze hun warmte gelijkmatig afstaan.
- Doe dit niet langer dan 30 seconden, want je wilt niet dat de bonen extra water gaan opnemen. Giet ze af en dep ze met keukenpapier droog.
- Halveer de sperziebonen in de lengte en doe ze in een grote kom. Scheur de munt boven de kom en doe er de plakjes perzik en geroosterde amandelen bij.
- Mix de olie, azijn, honing, chilivlokken en grof zeezout in een andere kom tot een gladde emulsie en roer die dressing door de bonen.
- Voeg zout naar smaak toe en geef de salade op een schaal met eventueel extra dressing of nog een scheutje extra vergine olijfolie.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Wil je meer recepten uit de categorie Veganistisch | Vegetarisch?
Met Thomas Strakers eerste kookboek Food You Want to Eat ontdek je meer dan 100 klassieke recepten voor thuis. Het boek is een ode aan de eenvoud, met de nadruk op seizoensgebonden ingrediënten en het behoud van pure smaken – zonder uren in de keuken door te brengen. In dit debuut deelt hij de gerechten die hij zelf graag eet, met als uitgangspunt dat een eenvoudige maaltijd vol verrassingen kan zitten.
De auteur schrijft over dit recept: “Dit is de zomer in een kom. Neem de tijd om de bonen te splijten en koop perfect rijpe perziken want die zijn onvoorstelbaar sappig. Mijn favoriete soort is wit en plat.“
Credits beeldmateriaal: Issy Croker
Download hier ons gratis 4 weken-menu voor nog meer snelle, gezonde recepten! ➔