Franse uiensoep
Ingredienten voor 4 als voorgerecht of lichte maaltijd personen
- 1,5 kg uien (ca. 6), in dunne ringen
- 100 g boter
- 3 teentjes knoflook, gekneusd
- 3 laurierblaadjes
- Blaadjes van een paar takjes tijm
- 300 ml witte wijn
- 1,3 l runderbouillon van goede kwaliteit
- 50 ml sojasaus
- 1/2 stokbrood van 1 dag oud
- 250 g gruyère
- Zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
Verder nodig
- 4 ovenbestendige soepkommen die onder een ovengrill kunnen.
Zo maak je het
- Karamelliseer de uien langzaam in de boter in een ruime pan met een zware bodem. Voeg na 10 minuten een snufje zout, de knoflook en laurierblaadjes toe.
- Bak dit ca. 45 minuten en roer regelmatig, totdat de uien gekaramelliseerd en bruin zijn. Dit klinkt lang, maar het is de moeite waard!
- Voeg de tijm toe aan de uien, samen met de witte wijn. Breng zachtjes aan de kook tot de wijn tot de helft is ingekookt.
- Voeg de runderbouillon en sojasaus toe en laat ca. 10 minuten zachtjes koken. Snijd intussen het stokbrood in sneetjes van 2 cm dik en rasp de gruyère.
- Verwarm de ovengrill voor. Proef de soep en voeg indien nodig zout en peper toe.
- Schep de hete soep in 4 ovenbestendige kommen die onder de grill kunnen, leg de plakjes stokbrood op de soep en garneer met een flinke hand geraspte gruyère, gelijkmatig verdeeld over de kommen.
- Zet de kommen onder de hete grill tot de kaas goudbruin is en pruttelt. Serveer direct.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
In zijn debuutkookboek Franse Klassiekers laat Matthew Ryle zien hoe je zowel eenvoudige als verfijnde Franse gerechten kunt maken, altijd met perfecte resultaat. Van toegankelijke klassiekers voor doordeweeks tot indrukwekkende gerechten voor speciale gelegenheden, geschikt voor thuiskoks van elk niveau!
De auteur schrijft over dit recept:
“Het geheime ingrediënt van deze soep is tijd, want de uien moeten op laag vuur en langzaam bereid worden. Hoe meer gekaramelliseerd en dieper van kleur de uien zijn, hoe meer smaak ze krijgen. Hoewel het maken van je eigen bouillon voor de meest authentieke soep zorgt, lukt het met bouillon uit de supermarkt ook wel, zolang je uien genoeg liefde hebben gekregen. Het is niet traditioneel, maar mijn andere geheim is een scheutje sojasaus die wat extra smaak toevoegt en die de gekaramelliseerde uien laat schitteren.”
Beeldcredits: Patricia Niven