Gegrilde visballetjes (Balik Köftesi)
Ingredienten voor 4 personen personen
- 1/2 witte ui
- 2 lente-uitjes
- 5 takjes bladpeterselie
- 1/2 el zout
- 1/2 el peper
- 1/4 el pul biber
- 350 g witvis naar keuze
- 5 el bloem
- 50 ml arachideolie
- 2 Turkse broodjes
- 1 kropje little gem
- 6 plakjes tomaat
- Sausje
- 3 el mayonaise
- 1 el yoghurt
- 1/2 tl sumak
- 1/2 tl gedroogde munt
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl zwarte peper
- 1 el water
Zo maak je het
- Doe de witte ui, lente-uitjes en peterselie in een keukenmachine en maal ze fijn.
- Voeg dan het zout, de peper, de pul biber en de witvis toe en maal tot een samenhangend geheel.
- Schep het vismengsel uit de keukenmachine en doe het in een kom.
- Maak je handen vochtig, zodat het vismengsel niet blijft plakken.
- Vorm er balletjes van en druk die met je handpalm plat.
- Leg de köfte op een bord en strooi in een ander, diep bord de bloem.
- Haal de köfte door de bloem en leg ze terug op het bord.
- Verhit de arachideolie in een koekenpan en bak de köfte goudbruin aan beide kanten.
- Meng alle ingrediënten voor de saus in een kommetje.
- Roergoed en voeg zo nodig kleine beetjes water toe om te verdunnen.
- Serveer de köfte op een Turks broodje met wat littlegemblaadjes, plakjes tomaat en saus.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Tip
Altijd als ik balık ekmek (broodje vis) eet, moet ik denken aan het verhaal van mijn moeder. In de jaren 70 ging zij met haar familie altijd met een Volkswagenbusje op vakantie naar Turkije. Toen mijn ooms wat ouder waren, wilden ze wat avontuur: een keer met de trein naar Turkije. Mijn moeder en haar zus gingen met opa en oma met de auto. Destijds waren Europa en Azië nog niet door een hangbrug verbonden, je moest met de ferry oversteken. Altijd stopten mijn grootouders in Istanbul om balık ekmek te eten op de Galatabrug, waarna ze de oversteek van Europa naar Azië maakten. En wie kwamen ze daar tegen toen ze vis zaten te eten? De vijf zoons die net met de trein in Istanbul waren aangekomen en ook voor balık ekmek naar de brug waren gegaan. Een ongelofelijke verrassing. Geen telefoons, niets afgesproken, na drie, vier dagen reizen… De smaak van die balık ekmek vergeten ze nooit meer.
In Karsu’s Kitchen, haar eerste kookboek, deelt Karsu meer dan 75 van haar favoriete gerechten uit de rijke Turkse keuken. Van vega tot vis en vlees, van tafels vol mezze tot simpele snelle maaltijden: iedereen kan Turks koken met Karsu.
Met persoonlijke verhalen, een culinaire reis van Istanbul naar Hatay en prachtige fotografie van topfoodfotograaf Remko Kraaijeveld en Elvan Ünlü.
Ontdek het beste dat Hatay (Unesco Culinair Werelderfgoed-regio in Turkije) te bieden heeft en natuurlijk ook Karsu’s family favorites!
Credits beeldmateriaal: Elvan Ünlu
Wil je regelmatig gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: