Glutenvrij

Dips, sauzen en dressings
Gepureerde erwtendip met munt en citroen - Gezond aan tafel - recept
Gepureerde erwtendip met munt en citroen

Het recept voor deze gepureerde erwtendip met munt en citroen komt uit het boek Frisse start van Amerika’s bekendste chef Martha Stewart. Ze schrijft erover: “Je hoeft niet te wachten tot er in het voorjaar verse erwten zijn om deze citroenachtige dip te maken; diepvrieserwten zijn net zo voedzaam en veel handiger. Doperwten bevatten verrassend veel eiwit, net als tahin...

Naar recept
Ontbijt
Smoothie van aardbei, grapefruit en gember - Gezond aan tafel - recept
Smoothie van aardbei, grapefruit en gember

Het recept voor deze smoothie van aardbei, grapefruit en gember komt uit het boek Frisse start van Amerika’s bekendste chef Martha Stewart. Ze schrijft erover: “Je hoeft niet bezig te zijn met een detox om van deze toppers te kunnen genieten; drink er eentje als je wat moe bent (of je energie op peil wilt houden).”

Naar recept
Bijgerecht
Gefermenteerde pompoenplakken - Gezond aan tafel - recept
Gefermenteerde pompoenplakken

Het recept voor deze gefermenteerde pompoenplakken komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid. Hij schrijft erover: “In ontwikkelingslanden ontbreekt het kleine boeren vaak aan goede mogelijkheden voor opslag en transport. Kisten vol groente en fruit staan vaak te rotten op het erf, soms wel de helft van...

Naar recept
Hoofdgerecht
Rendang van jonge geitenschenkel - Gezond aan tafel - recept
Rendang van jonge geitenschenkel

Het recept voor deze rendang van jonge geitenschenkel komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid. Hij schrijft erover: “Mannelijke dieren zijn in de melkveehouderij alleen nodig voor de voortplanting. Daarom zitten veel boeren met de mannelijke kalfjes of lammetjes in hun maag. Bij legkippen geldt hetzelfde. De...

Naar recept
Voorgerecht
Kwal met witti kimchi - Gezond aan tafel - recept
Kwal met witte kimchi

Het recept voor deze kwal met witte kimchi komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid. Hij schrijft erover: “Het Nordic Food Lab experimenteerde aanvankelijk vooral met Koreaanse gedroogde kwal. Maar lopend langs het strand en proevend van de verschillende soorten werden zij steeds enthousiaster over verse kwal....

Naar recept
Bijgerecht
Falafel cake - Gezond aan tafel - recept
Falafel cake

Het recept voor deze falafel cake komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid. Hij schrijft erover: “Falafel wordt traditioneel gemaakt van gewelde kikkererwten, maar de vegetarische balletjes kun je van vrijwel iedere gedroogde boon maken. Gedroogde bonen zijn in alle soorten, maten en kleuren te krijgen, dus...

Naar recept
Voorgerecht
Gemarineerde paddenstoelen en vlierscheuten met dennennaaldenazijn - Gezond aan tafel - recept
Gemarineerde paddenstoelen en vlierscheuten

Het recept voor deze gemarineerde paddenstoelen en vlierscheuten met dennennaaldenazijn komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid. Hij schrijft erover: “Als je ergens paddenstoelen ziet groeien is dat meestal een teken dat de bodem gezond is. Paddenstoelen zijn de ‘vruchten’ van schimmels die onder de grond groeien....

Naar recept
Tussendoortje
Hummus van meelwormen - Gezond aan tafel - recept
Hummus van meelwormen

Het recept voor deze hummus van meelwormen komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid. Hij schrijft erover: “Meelwormen (Tenebrio molitor) zijn de larven van de bloemkever. Ze worden meestal gekweekt als voedsel voor tamme vogels en reptielen, maar kunnen ook prima door mensen gegeten worden. Net als...

Naar recept
Ontbijt
Boekweitmuffins met banaan en appel - Gezond aan tafel - recept
Boekweitmuffins met banaan en appel

Het recept voor deze boekweitmuffins met banaan en appel komt uit het boek Frisse start van Amerika’s bekendste chef Martha Stewart. Ze schrijft erover: “Voor veel glutenvrije muffins heb je verschillende soorten meel en bloem nodig, maar hier wordt slechts een type gebruikt: eiwitrijk boekweitmeel. Honing maakt ze zoet en door de geprakte banaan en blokjes appel zijn ze lekker...

Naar recept
Hoofdgerecht
Roerbakschotel met pittige bloemkool, paksoi, garnalen en kokos - Gezond aan tafel - recept
Roerbakschotel met pittige bloemkool, paksoi en garnalen

Het recept voor deze roerbakschotel met pittige bloemkool, paksoi, garnalen en kokos komt uit het boek Frisse start van Amerika’s bekendste chef Martha Stewart. Ze schrijft erover: “Dit Zuidoost-Aziatische roerbakgerecht is een uitstekende manier om meer kruisbloemige groenten (met name bloemkool en paksoi) te eten, die tot de beste bronnen van ontstekingsremmende stoffen, de zogenaamde glucosinolaten, behoren. Serveer met bruine...

Naar recept
Lunch
Quinoasalade met courgette, munt en pistachenoten - Gezond aan tafel - recept
Quinoasalade met courgette, munt en pistachenoten

Het recept voor deze quinoasalade met courgette, munt en pistachenoten komt uit het boek Frisse start van Amerika’s bekendste chef Martha Stewart. Ze schrijft erover: “Wie houdt niet van deze lichte, kleurige, frisse salade? Meng gekookte quinoa met gegrilde courgette, geroosterde pistachenoten en verse munt– en lekker veel citroenrasp en -sap. Superhandig voor een picknick of lunch voor onderweg.” Per...

Naar recept