Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

5 / 5. 1

Gezond eten volgens Anne Marie Reuzenaar

Tot 200 jaar geleden aten we heel anders: puur en onbewerkt. Inmiddels zit ons eten vol met suiker, zout en vet. Dat ongezonde voedingspatroon hebben we te wijten aan de voedingsindustrie, die ons met slimme trucs weet te verleiden ongezonde voeding te kopen. En weerstand bieden aan suiker, zout en vet is moeilijk, omdat het beloningssysteem in onze hersenen aangeeft dat het gunstig is om dit voedsel te eten. Steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat een gezond voedingspatroon essentieel is om gezond, slank, jong en fit te blijven. Een goede ontwikkeling, maar soms lijken we nu wel een beetje door te slaan. We lopen angstvallig allerlei voedselhypes achterna en worden bang gemaakt.

Wat is nu precies gezond eten? In haar boek Natuurlijk! Elke dag echt eten geeft orthomoleculair voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar antwoorden en gezonde recepten. Hier lees je over haar visie op gezond eten.

Ongezond voedingspatroon

Eten, we zijn er gek op. Het streelt onze zintuigen, samen met je gezin, familie of vrienden eten is gezellig en we hebben het ook nodig om in leven te blijven. Gelukkig kost het geen moeite om ons maaltje te vergaren. Sterker nog, we worden overspoeld met eten. Op elke straathoek kunnen we onze behoefte aan eten bevredigen. We eten allang geen drie maaltijden op een dag meer, maar snaaien de hele dag door. En door gebrek aan tijd grijpen we ’s avonds naar pakjes en zakjes. In leven blijven we, maar wat de meeste mensen eten kun je niet gezond noemen.

Om te begrijpen waarom ons voedingspatroon ongezond is, neem ik je in dit boek mee terug in de tijd. Tot tweehonderd jaar geleden aten we namelijk nog heel anders. Ons eten was toen nog puur en onbewerkt en kwam niet zoals nu grotendeels uit de fabriek. Inmiddels zit ons eten vol met suiker, zout en vet. We worden er dik en ziek van. Toch blijven we deze producten eten. Hoe kan dat?

De rol van de voedingsindustrie

De voedingsindustrie weet ons met slimme trucs te verleiden ongezonde voeding te kopen. Door het onweerstaanbare trio van suiker, zout en vet is het moeilijk weerstand bieden aan deze producten en dat weten de voedselproducenten maar al te goed. Ze doen juist heel bewust hun best om ons er veel van te laten eten – hoe meer hoe beter. Zo doet de voedingsindustrie bijvoorbeeld – heel geraffineerd – onderzoek naar de hoeveelheid suiker en vet die nodig is om mensen het ultieme genot te laten ervaren. Alleen met vet bereik je zo’n ‘genotspunt’ overigens niet, maar voeg je suiker aan vet toe, dan kan dat ultieme ‘genotspunt’ wel weer worden ervaren.

Het is een illusie om te denken dat de voedselproducenten het beste met ons voor hebben. Niet onze gezondheid, maar geld verdienen is waar het om draait. Dat blijkt ook uit de 1 miljard euro die ze hebben gestoken in een (uiteindelijk succesvolle) lobby om de zogeheten stoplichtetiketten op verpakkingen tegen te houden. Met behulp van deze etiketten zou de consument in één oogopslag kunnen zien hoe (on)gezond een product is. En dat is niet in het voordeel van de voedingsindustrie.

Beloningssysteem in onze hersenen

Maar er speelt nog iets anders mee. Weerstand bieden aan zoete, zoute en vette producten is ook moeilijk omdat het beloningssysteem in onze hersenen aangeeft dat het gunstig is om dit voedsel te eten. Dit systeem stamt nog uit de oertijd en heeft ons evolutionair veel voordeel gebracht. Het opbouwen van een voorraad voedingsstoffen was bittere noodzaak in tijden van schaarste, zware lichamelijke arbeid, rampen en oorlogen. Maar in de huidige tijd levert deze genetische voorkeur ons alleen maar overgewicht op. Door een gebrek aan beweging worden onze vetreserves immers niet of nauwelijks aangesproken.

Bewerkte voedingsmiddelen

Het eten dat je in de supermarkt koopt heeft nog een nadeel: er wordt eindeloos mee geknutseld. Door de bewerking van – in principe – natuurlijke voedingsmiddelen gaan er allerlei waardevolle voedingsstoffen verloren. Niet zelden worden er vervolgens weer voedingsstoffen aan toegevoegd waardoor ze toch gezond lijken (mét vezels, met extra calcium…). Bovendien zitten er in fabrieksproducten ook veel chemische hulpstoffen om het product langer houdbaar te maken, de smaak te verbeteren en het er mooier te laten uitzien. De meeste producten hebben nog nauwelijks iets te maken met het originele voedingsmiddel. Hierdoor zal veel fabrieksvoeding ons wel vullen, maar niet of nauwelijks voeden.

Voedselhypes

De hoogste tijd dus voor verandering, en steeds meer mensen willen dat ook. Het besef dat een gezond voedingspatroon essentieel is om gezond, slank, jong en fit te blijven, groeit. Dat is een goede ontwikkeling, maar soms lijken we nu wel een beetje door te slaan. We lopen angstvallig allerlei voedselhypes achterna en worden bang gemaakt voor brood, gluten, soja en koemelk. Het lijstje met zondebokken wordt niet alleen steeds langer, er komen ook steeds meer wondervoedingsmiddelen bij. Maar hebben we superfoods nodig voor onze gezondheid en is de angst voor tarwe, gluten en koemelk terecht? En wat is nu eigenlijk gezonde voeding? Als wetenschappers en voedingsdeskundigen het al niet met elkaar eens zijn, hoe kun je dan als consument nog wijs worden uit alle – vaak tegenstrijdige – informatie?

Wat is gezond eten?

In Natuurlijk! Elke dag écht eten krijg je antwoord op deze vragen en lees je meer over de zin en onzin van voedselhypes. Maar vooral zie je dat gezond eten helemaal niet zo moeilijk is.

  • Écht en onbewerkt eten is rijk aan smaak én voedingsstoffen die ons echt voeden en een wezenlijke bijdrage leveren aan onze lichamelijke en psychische gezondheid.
  • Gezond eten gaat niet over afzonderlijke voedingsmiddelen, maar over het totaal. Een mens heeft veel verschillende voedingsstoffen nodig en die zijn in geen enkel voedingsmiddel allemaal vertegenwoordigd. Het gaat er dan ook om dat onze voeding volwaardig, gevarieerd en in balans is. Zo krijg je de optimale hoeveelheid voedingsstoffen binnen.
  • Gezonde voeding bestaat uit onbewerkte groente, fruit, vlees, vis, eieren, noten en zaden. Granen, peulvruchten, gluten en melkproducten worden – tenzij om gezondheidsredenen – niet in de ban gedaan, maar (ongeraffineerd en biologisch) met mate gebruikt.
  • De dure superfoods zijn een mooie aanvulling, maar ook zonder is het mogelijk om gezond te eten. Het gaat om een volwaardig voedingspatroon.

Je hoeft geen keukenprins(es) te zijn om gezond en lekker te eten. Het boek bevat meer dan honderd heerlijke recepten om gezond en lekker te eten. Er zijn recepten voor een voedzaam ontbijt, koolhydraatarme lunch, gezond tussendoortje en eenvoudige avondmaaltijd. Neem alles wat je leest tot je, wees kritisch op hypes en luister vooral naar je lichaam. Laat je inspireren door de recepten en durf te experimenteren. Ik wens jou en je gezin veel gezondheid, kookplezier en eetgenot!

Recepten

Hieronder vind je een aantal recepten met Natuurlijk! Elke dag echt eten. Veel plezier met koken en hup ... gezond aan tafel!