Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Diabetes type 2: voedings- en leefstijltips

Auteur: Anne Marie Reuzenaar
Je leest meer over dit onderwerp in het Dossier Diabetes

Wat is diabetes? Bij diabetes is de koolhydraatstofwisseling verstoord waardoor de alvleesklier niet voldoende insuline aanmaakt of je lichaam ongevoelig is geworden voor insuline. Insuline zorgt dat de glucose in het bloed in de cellen opgenomen kan worden. Als dat niet lukt, blijft je bloedsuikerspiegel dus hoog en hebben je cellen een tekort aan energie. Diabetes hebben is geen pretje, want het vergroot het risico op allerlei aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, oogproblemen, nierschade, aangetaste zenuwen.

Factoren die invloed hebben op het ontstaan van diabetes type 2 zijn: overgewicht, bewegingsarmoede, genetische aanleg en onvolwaardige voeding die rijk is aan geraffineerde suikers. Afhankelijk van de ernst van je diabetes kunnen voedings- en leefstijlaanpassingen het proces zelfs omkeren (zie ook de website van Keer diabetes type 2 om). Hoopvol nieuws!

Wat kun je doen tegen diabetes type 2?

  • Bepaal je bloedsuikerspiegel. Dit kan met een glucosemeter die je tegenwoordig makkelijk op internet kunt kopen, maar het kan ook door het regelmatig via de huisarts te laten checken. Laat dan meteen je HbA1c testen. Deze test geeft een betrouwbaar beeld van je bloedsuikerspiegel van de afgelopen zes tot acht weken.
  • Mijd suiker en producten met (verborgen) suiker. Kijk je keukenkastjes na en geef alle producten met weg. Ook vervangende suikers als agavesiroop, rijststroop, kokosbloesemsuiker en honing laten de bloedsuikerspiegel flink stijgen.
  • Mijd vloeibare suikers. Vruchtensappen, frisdrank, sportdrank en limonade hebben een negatief effect op het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel.
  • Gebruik minder én de goede koolhydraten. Langzaam verteerbare koolhydraten (zilvervliesrijst, volkorenbrood en -pasta) zorgen voor een veel stabielere bloedsuikerspiegel dan snel verteerbare koolhydraten zoals witbrood, witte rijst en pasta. Laat die dan ook zoveel mogelijk staan. Gebruik ook de langzaam verteerbare niet te vaak. Met een koolhydraatarm/-beperkt dieet is het mogelijk de diabetes type 2 zelfs om te keren.
  • Gebruik voldoende vezels. Vezels zorgen ervoor dat de suikers in je eten langzamer worden opgenomen en dat is gunstig.
  • Voed jezelf goed. Eet veel verse groenten en voeding die voedt en niet alleen maar vult.
  • Voeding voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Kaneel, kurkuma, chiazaad, lijnzaad, appelazijn, knoflook, citroen, fenegriek kunnen de bloedsuikerspiegel verlagen en de insulinegevoeligheid verbeteren.
  • Blijf actief! Bewegen zorgt ervoor dat de schadelijke effecten van een hoge bloedsuikerspiegel worden getemperd. Bewegen voorafgaand aan de maaltijden heeft een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel.
  • Natuurlijke middelen die zinvol kunnen zijn bij diabetes type 2:
    – (GTF)chroom ‒ stabiliseert de bloedsuikerspiegel
    – magnesium ‒ vermindert de insulineresistentie
    – zink ‒ verbetert bloedsuikerspiegel
    – alfa-liponzuur ‒ verhoogt de gevoeligheid voor insuline
    – psylliumvezels ‒ stabiliseert de bloedsuikerspiegel

Meer lezen over voeding als medicijn? In Natuurlijk! Langer gezond geeft voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar tips en adviezen bij 30 veelvoorkomende klachten en aandoeningen. Daarnaast lees je over hoe je voeding inzet als middel om langer en gezonder te leven (inclusief recepten!).