Gezond aan tafel logo

5 dingen waar mensen spijt van hebben op hun sterfbed

21 oktober 2021

Door Frank Bruining

Vroeger was ik bijna 24 uur per dag en 7 dagen per week enorm druk bezig. Dat gebeurde toen ik nog in loondienst werkte, maar later – toen ik eenmaal voor mezelf was begonnen omdat de vrijheid lonkte – was het niet anders. Ik kon wel doen en laten wat ik wilde, maar ik was nog niet klaar met het ene of ik had alweer wat nieuws bedacht. En het ging allemaal vanzelf en het was allemaal even waardevol, tenminste: dat maakte ik mezelf wijs. Tot ik erachter kwam – en dat was best een lang proces – dat het voortdurend bezig zijn een patroon was om niet stil te hoeven zitten.

Ik voelde een soort schaamte als ik even niks deed. Als ik een poosje in een stoel zat te niksen en mijn vriendin Tanja liep toevallig voorbij, dan moest ik opeens heel hard aan het werk. Ja, waarom eigenlijk? Het grappige was dat zij juist zoiets had van: ‘Jemig, jij bent ook altijd aan het werk.’

Wat is nou echt, echt, echt, écht belangrijk?

Ik ging mezelf de vraag stellen: ‘Wat is nou echt, echt, echt, écht belangrijk?’ Je tijd kun je maar een keer besteden, dus waar geef ik mijn kostbare tijd aan uit? Waar steek ik mijn energie in? Neem zoiets als de boekhouding; niemand wordt echt blij van de boekhouding. Is de boekhouding dan iets wat ik écht zelf moet doen? Binnen mijn bedrijf begon ik geleidelijk te kijken naar alle dingen waarvoor ik prima andere mensen kon inhuren. Dat was niet makkelijk, want ik dacht (ten onrechte, natuurlijk) dat ik alles beter kon. Al die kleine ‘moetjes’, die ik zelf in mijn leven en in mijn werk had gestopt, moest ik langzaam leren te ‘ontmoeten’. Een voor een legde ik al mijn zelfopgelegde taken onder een loep en inmiddels doe ik alleen nog de meest noodzakelijke dingen. Door zo veel mogelijk te doen wat je het allerbeste kunt, kun je tot je volledige potentieel komen.

Door de dingen te doen die het dichtst bij je liggen, door dingen te doen waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt (en waarmee je misschien zelfs een bijdrage levert aan je omgeving, aan andere mensen), blijft er ineens heel veel tijd over om andere dingen te doen die je óók belangrijk vindt. Zo vind ik het heel fijn en waardevol om veel tijd met Tanja door te brengen, om lekker een stukje te wandelen en dan ergens een kopje koffie te drinken.

Lees ook:
Een route naar ‘minder moeten’: doe deze oefening

Hoe weet je wat jij waardevol vindt?

Het boek The Top Five Regrets of the Dying van Bronnie Ware gaat over vijf dingen waar mensen spijt van hebben op hun sterfbed. Ook al lijken het misschien open deuren, voor mij vormt dit vijftal een mooi begin om te kijken naar wat belangrijk voor je is.

1. Had ik maar de moed gehad om mijn leven op mijn eigen manier te leiden, in plaats van aan de verwachtingen van anderen te voldoen
Mijn tip: check of je die ‘verwachtingen van anderen’ niet zelf bedacht hebt. Vraag jezelf ook af: wat is ‘je eigen manier’?

2. Had ik maar niet zo veel gewerkt en meer aandacht gegeven aan mijn gezin
Mijn tip: misschien werk je gewoon heel graag of ben je het liefst van huis, maar als het je eigen opvatting is dat je veel geld moet verdienen om alle rekeningen te kunnen betalen, kijk dan eens naar andere oplossingen. Je kunt eventueel goedkoper gaan wonen of werk zoeken dat je vooral vanuit huis kunt doen.

3. Had ik mijn gevoelens maar vaker getoond
Mijn tip: door te zeggen wat je voelt kun je je emoties laten gaan. Dit werkt bevrijdend. Als je je emoties te lang binnenhoudt, dan werken ze beperkend en maken ze je – vaak letterlijk – ziek.

4. Had ik maar meer contact met mijn vrienden gehouden
Mijn tip: neem jezelf voor om iedere maand ten minste één dag met een vriend(in) contact te hebben. Vaker mag natuurlijk ook.

5. Had ik mezelf maar toegestaan gelukkiger te zijn
Mijn tip: soms weet je gewoon niet dat je niet gelukkig bent. Je draait mee in de mallemolen van het leven en je denkt misschien dat ‘het leven gewoon zo hoort te zijn.’ Dus stel jezelf af en toe de vraag of je écht gelukkig bent en waar je gelukkig van wordt.

Neem pen en papier ter hand en ga eens na of jij spijt van bepaalde dingen hebt, en zo ja: wat kun je nu doen om je situatie te veranderen?

 • Lees meer in dit boek

  Ik kan alles, dus jij ook
  Ik kan alles, dus jij ook

  • Leer dat je alles kunt en ervaar ontspanning en tevredenheid
  • Alles over de vijf principes voor een makkelijk leven van de sjamanen in de Andes
  • Helder en begrijpelijk, vol voorbeelden, ervaringen en oefeningen
  Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

  Thuiswinkel waarborg

  Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay

  Ook gezonder eten?

  Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

  Lees meer in dit boek  Ik kan alles, dus jij ook

  • Leer dat je alles kunt en ervaar ontspanning en tevredenheid
  • Alles over de vijf principes voor een makkelijk leven van de sjamanen in de Andes
  • Helder en begrijpelijk, vol voorbeelden, ervaringen en oefeningen
  22,50
  Direct bestellen ➔
  Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld
  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

  Thuiswinkel waarborg

  Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay