Gezond aan tafel logo

5x rabarber-recepten

15 maart 2017

Van april tot en met juli is het verkrijgbaar: rabarber! Wij zijn fan van de friszure en lichtbittere smaak van deze groente (!), maar niet iedereen kan hem waarderen. Ook rabarber-fan? Hieronder vind je 4 gratis recepten met rabarber.

Rabarber werd vroeger alleen als geneesmiddel geteeld. De wortel bevat een sterk laxeermiddel, in de stelen zit pariëtine (een stof die bij o.a. proefdieren tumorgroei remt, maar waarvan het effect bij mensen nog niet is aangetoond). Rabarber bevat kalium, calcium en ijzer, en de vitamines B1, B2 en C. Daarnaast zit er onder andere oxaalzuur in. In grote hoeveelheden is dit giftig, maar dan moet je wel heel veel (zo’n tien kilo) rabarber eten. Oxaalzuur blokkeert de opname van calcium. Om dit te voorkomen werd vroeger vaak krijt toegevoegd tijdens het koken van rabarber. Nu overgieten we de rabarberstengels vaak met kokend water en laten ze 15 minuten staan.

Rabarber-recepten uit de beste kookboeken

1. Rabarber kruimel toetje – Manja Visser en Marcel van Driel

Het recept voor dit rabarber kruimel toetje komt uit het boek Het groentenparadijs van Manja Visser en Marcel van Driel. Je kunt het ’s middags al voorbereiden. In plaats van een grote schaal kun je ook eenpersoonsporties in kleine ovenschaaltjes maken.

Rabarber kruimel toetje - Gezond aan tafel - recept

2. Rabarbercompote – Food Bandits

Het recept voor deze rabarbercompote komt uit het boek Andere koek van Food Bandits.

Rabarbercompote - Gezond aan tafel - recept

3. Rabarber prosecco – Manja Visser en Marcel van Driel

Het recept voor deze rabarber prosecco komt uit het boek Het groentenparadijs van Manja Visser en Marcel van Driel. Een lekker drankje om als aperitief te schenken. De verse gember geeft net een beetje pit.

Rabarber prosecco - Gezond aan tafel - recept

4. Rabarber compote met hangop – Manja Visser en Marcel van Driel

Dit recept voor deze rabarber compote met hangop komt uit het boek Het groentenparadijs van Manja Visser en Marcel van Driel. De friszurige smaak van de rabarber wordt milder door suiker en vormt een lekkere combinatie met romige uitgelekte yoghurt. Voor een nog romigere smaak kun je Griekse yoghurt gebruiken.

Rabarber compote met hangop - Gezond aan tafel - recept

5. Rabarber met krokant gebakken croissant, venkelijs en yoghurt

Dit recept voor rabarber met krokant gebakken croissant, venkelijs, yoghurt en kaneelsuiker komt uit het kookboek Restaurant De Kas van chefs Jos Timmer en Wim de Beer.

Rabarber met krokant gebakken croissant, venkelijs, yoghurt en kaneelsuiker - Gezond aan tafel - recept

    Ook gezonder eten?

    Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!