Low budget en toch gezond eten: 10 tips
Gezond eten duur? Welnee! Hier vind je 10 tips voor low budget en toch gezond eten. Ze zijn van Daisy Oppelaar, uit haar boek I love health. Daisy is bekend van het populaire platform I love health. In haar boek vind je handige top tien lijstjes (zoals deze hieronder, maar ook een top 10 voor een strakke buik en de 10 voordelen van hardlopen), heldere inzichten en lekkere recepten.
Low budget en toch gezond eten: 10 tips
Over low budget en toch gezond eten Daisy schrijft in haar boek: “Je koopt minstens vijf komkommers voor de prijs van één reep Belgische chocolade. En zelfs een quinoasalade kost je minder dan een Big-Macmenu, terwijl quinoa best duur is tegenwoordig. Nu zijn deze voorbeelden wat kort door de bocht, dat weet ik. Er zijn genoeg ‘gezonde’ producten te vinden die ook aan de prijs zijn. Net zoals er ‘ongezonde’ producten zijn die weinig kosten. Maar het punt dat ik wil maken, is dat gezond eten echt niet duur hoeft te zijn. Dit mag dan ook geen excuus zijn om voor ongezonde producten te kiezen. Ik geef je graag een aantal tips die mij helpen om gezond én low budget mijn boodschappen te doen.”
1. Ga naar de markt
De markt is vaak een stuk goedkoper dan de supermarkt en andere winkels. Zeker aan het eind van de dag koop je voor een prikkie je groenten en fruit. Op de markt ben je echt voordeliger uit.
2. Koop bij de boer
Dat is niet alleen goedkoper dan de supermarkt, maar je maakt ook gebruik van lokale seizoensproducten, wat een goede zaak is. Zowel voor het milieu, je portemonnee als je lichaam. En hoe leuk is het als je de lokale boer steunt?
3. Ga voor diepvries
Vaak wordt gedacht dat diepvriesproducten minder gezond zijn, maar is dat ook zo? Het antwoord is nee! Het grote voordeel van deze producten is dat ze direct na het oogsten worden ingevroren. Op deze manier blijven de voedingsstoffen goed bewaard. Soms bevatten diepvriesproducten zelfs nog meer vitamines en mineralen dan de verse variant, die vaak toch al een tijdje in de winkels ligt of onderweg is.
4. Superfoods uit de supermarkt
In het vorige hoofdstuk staat een lijst met tien ‘gewone’ superfoods die je in de supermarkt vindt. Groot voordeel van deze alledaagse superfoods is de prijs. Ze zijn een stuk goedkoper dan de vaak dure superfoods als chiazaad, gojibessen en rauwe cacao, maar minstens zo gezond. Staar je dus niet blind op gekke, exotische superfoods die je de wereld beloven. Dicht bij huis vind je producten die net zo gezond zijn.
5. Aanbiedingen
Stel je menu samen aan de hand van aanbiedingen in je supermarkt. Zijn de boontjes in de aanbieding? Bedenk daar dan een gerecht bij. Zonde om iets met broccoli te maken als die niet in de aanbieding is en de boontjes wel. Check de app ‘Koken met aanbiedingen’ eens. Heel handig.
6. Maak een weekmenu
Maak aan het begin van de week een weekmenu. Zo weet je precies welke boodschappen je nodig hebt. Dit scheelt je niet alleen geld, maar ook voedselverspilling en tijd. En boodschappen doen met een lijstje bij de hand, voorkomt impulsaankopen. Win-win-win dus.
7. Koop en kook in grotere hoeveelheden
Hoe groter de verpakking, hoe goedkoper het product in verhouding is. Als dit te veel is voor één keer, maak je gewoon meer porties. Je avondeten kun je prima de volgende dag weer eten als lunch. Invriezen is ook altijd een goede optie. En het gemak daarvan – gewoon iets kunnen pakken op een avond dat je geen zin of tijd hebt om te koken – is heel fijn.
8. Eet producten uit het seizoen
Niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee: seizoensproducten. Sowieso is het aan te raden om producten uit het seizoen te eten. De voedingsstoffen passen namelijk beter bij de behoeften van ons lichaam op dat moment.
9. Koop bij supermarkten als de Lidl
Als je niet biologisch eet, is de Lidl een prima supermarkt. Vooral groenten en fruit koop ik er graag. De groenten- en fruitafdeling is al een aantal jaar op rij door de Consumentenbond uitgeroepen tot de beste. Maar ook andere producten kun je hier voor een fijn prijsje scoren.
10. Je eigen moestuintje
Heb je er de ruimte voor? Begin je eigen moestuintje. En als je weinig plek hebt, kun je ook je eigen kruiden kweken, gewoon in de keuken.