5 / 5. 2

Gezond egoïsme: zet jezelf wat vaker centraal

In een wereld vol afleidingen is het soms moeilijk om voor jezelf te zorgen. Gezond egoïsme is daarom waardevol: het betekent dat je leert aan jezelf te denken zonder anderen te vergeten. Maar wat is precies het verschil tussen gezond egoïsme en simpelweg egoïstisch zijn? En welke stappen moet je nemen om een gezonde balans te vinden en te kiezen voor wat je écht blij maakt?

Wij delen waardevolle inzichten uit het boek ‘Gezond egoïsme’ van Inger Strietman.

Wat is gezond egoïsme?

Gezond egoïsme betekent dat je goed voor jezelf zorgt in een wereld vol afleidingen en verplichtingen. Mensen die vaak meer aan anderen denken dan aan zichzelf, hebben hier veel aan. We merken het vaak niet, maar we geven anderen de prioriteit, proberen aan verwachtingen te voldoen en streven naar perfectie. We willen zorgzaam, grappig, sterk, intelligent, loyaal en liefdevol zijn in alle rollen die we vervullen. Dit zorgt voor een ‘gevangenis van verplichtingen’, waarbij we onszelf wegcijferen en onze ruimte opofferen. Daarom moeten we onze prioriteiten opnieuw bepalen, ruimte voor onszelf creëren en kiezen voor wat ons écht gelukkig maakt.

 “Gezond egoïsme houdt in dat je tegelijkertijd om anderen én om jezelf geeft.” – Inger Strietman

Wat is het verschil tussen egoïsme en gezond egoïsme?

Egoïsme is handelen uit eigenbelang zonder rekening te houden met anderen. Mensen doen alleen iets als het hen zelf helpt. Gezond egoïsme is anders: het gaat om een evenwicht tussen jezelf en anderen. Het betekent bewust prioriteit geven aan je eigen welzijn, wat vaak spannend kan zijn voor mensen die zich hebben ontwikkeld tot ‘people-pleasers’. Het verschil tussen egoïsme en gezond egoïsme is groot. Dus durf te experimenteren in dit ruime gebied en ontdek wat het betekent om vaker voor jezelf te kiezen!

De basis ingrediënten 

Jezelf meer centraal stellen vraagt om verschillende kwaliteiten waarover we allemaal beschikken en die we meer mogen aanspreken. Dit zou je de basis ingrediënten van gezond egoïsme kunnen noemen:

  • Eerlijkheid: Wees eerlijk naar jezelf toe en neem de tijd om te reflecteren op hoe het echt met je gaat. Gezond egoïsme gaat over het binnenste, niet de buitenkant.
  • Verantwoordelijkheid: Neem verantwoordelijkheid voor je leven en welzijn. Alleen jij kunt jezelf serieus nemen en voor jezelf zorgen.
  • Aandacht: Besteed dagelijks aandacht aan jezelf om te voelen wat je nodig hebt. Dit vormt het kompas voor keuzes die goed voor je zijn.
  • Grenzen stellen: Leer ‘nee’ te zeggen en bepaal je grenzen. Je energie en aandacht zijn niet eindeloos, dus je moet je prioriteiten kennen.
  • Mogelijkheden zien: Realiseer je dat er vaak meer ruimte is dan je denkt. Creativiteit en optimisme helpen je om vaker voor jezelf te kiezen.
  • Vertrouwen: Heb vertrouwen dat kiezen voor jezelf uiteindelijk leidt tot een leven dat meer in balans is.
  • Communicatie: Spreek je wensen en behoeften duidelijk uit om ruimte voor jezelf te creëren en te leven op een manier die echt bij je past.

“Geleefd worden is zonde van je leven.” – Inger Strietman

Een leven in balans

Al met al brengt het ontwikkelen van gezond egoïsme meer balans in je leven en stelt het je in staat om zowel voor jezelf als voor anderen te zorgen. Je leeft bewuster en gelukkiger en kunt de ruimte die je verdient beter innemen.

Wil je alles weten over gezond egoïsme, zoals hoe je jezelf meer centraal stelt en dit toepast in je dagelijks leven? Bestel dan het boek ‘Gezond Egoïsme’ van Inger Strietman hier.

Ontdek meer inspiratie voor persoonlijke ontwikkeling:

 

Wil je regelmatig gratis inspiratie voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ja ik wil tips en tricks voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen  ➔Gezond egoïsme

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Gezond egoïsme

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔