Muffins van zoete aardappel en vijfkruidenpoeder
- 12 muffins
- Gwyneth Paltrow
- Ontbijt
- Kidsproof, Ovengerechten
Ingrediënten
- 1 grote zoete aardappel
- 8 el extra vergine olijfolie
- 125 ml ongezoete amandelmelk
- 12 el goede ahornsiroop of xylitol (online verkrijgbaar), plus 2 extra el om de muffins te bestrijken
- 1 tl puur vanille-extract
- 250 g glutenvrij meel (bevat dit geen xanthaangom, voeg daarvan dan 1 tl toe)
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl natriumbicarbonaat
- 1½ el Chinees vijfkruidenpoeder
- ½ tl fijn zeezout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 ºC. Prik de zoete aardappel een paar keer in met een scherp mesje of een vork. Bak hem in ongeveer 1 uur zacht (een mesje moet er zonder weerstand doorheen gaan). Laat helemaal afkoelen.
- Schil de zoete aardappel, gooi de schil weg en pureer het vruchtvlees in een kom met een vork. Klop de olijfolie, amandelmelk, ahornsiroop of xylitol en vanille door de puree. Meng in een aparte kom het meel en het bakpoeder, natriumbicarbonaat, vijfkruidenpoeder en zout. Spatel de droge ingrediënten door de natte.
- Bekleed een bakvorm voor 12 muffins met papieren vormpjes en verdeel het beslag gelijkmatig over de vormpjes.
- Bak de muffins 20-25 minuten, tot een satéprikker er schoon uit komt; bestrijk de bovenkant de laatste 5 minuten van de baktijd met extra ahornsiroop. Laat afkoelen en serveer.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Het recept voor deze muffins van zoete aardappel en vijfkruidenpoeder komt uit het boek (H)eerlijk van Gwyneth Paltrow, model, actrice en oprichter van online community GOOP. Ze schrijft erover: “Bakken zonder gluten vergt wel wat van je. Toen we dit recept voor het eerst uitprobeerden kregen we muffins die te zwaar waren of een bizarre textuur hadden, maar ten slotte vonden we de perfecte mix van ingrediënten. Deze muffins zijn superlekker en bij mij thuis altijd een enorm succes.”