Luchtige tarwecrackers (Heel Holland Bakt)

Luchtige tarwecrackers (Heel Holland Bakt)

3.4 / 5. 5

Ingrediënten

Verder nodig

Bereidingswijze

  • 1 MENGEN EN KNEDEN Doe alle ingrediënten (gist en zout niet bij elkaar) in de mengkom van de staande mixer, laat de motor 5 minuten op de laagste stand (stand 2 KitchenAid) draaien tot er een stevig deeg is ontstaan.
  • 2-3 VORMEN EN RIJZEN Neem het deeg uit de mengkom en vorm er een punt van. Maak de punt plat en vouw het deeg op als een compacte envelop. Laat het opgevouwen deeg 30 minuten rijzen.
  • 4 UITROLLEN Rol het deeg uit tot een dunne rechthoekige plak van ca. 4 mm. Je kunt zelf bepalen hoe dik je crackers worden.
  • 5 INPRIKKEN Prik er met de deegprikker gelijkmatige gaatjes in. Heb je geen deegprikker dan kun je ook een vork gebruiken. Probeer daarbij zo regelmatig mogelijk te prikken voor een mooi resultaat.
  • 6 SNIJDEN Snijd het deeg in rechthoeken van ca. 15 x 5 cm. Laat 30 minuten rusten.
  • 7-8 DECOREREN Bestrijk het deeg met water en bestrooi met de extra zaden en pitten.
  • 9 BAKKEN Verwarm tijdig de oven voor op 175 °C. Bak de crackers in ca. 30 minuten lichtbruin en knapperig. Als je wilt variëren, kun je ongekookte quinoa of havervlokken toevoegen aan het deeg. Je kunt er ook kaascrackers van maken, door halverwege de baktijd geraspte kaas over de crackers te strooien.

Tip

  • Bewaar ze in een afgesloten trommel en je kunt er extra lang van genieten
  • Bestrijk de crackers altijd eerst met water voordat je de zaden en pitten erover strooit, daardoor blijven ze beter aan de crackers plakken.

Het recept voor deze luchtige tarwecrackers met zaden en pitten komt uit het boek Heel Holland Bakt Brood van Robèrt van Beckhoven.

Over dit recept schrijft hij: “Deze crackers zijn niet supermoeilijk. Je moet het deeg wel mooi dun en gelijkmatig uitrollen. Je kunt ze uiteraard ook nog ietsje dunner (of dikker maken). Het snijden van het deeg in rechthoeken gaat het best met een pizzasnijder, maar je kunt ook een scherp mes gebruiken.”

Wil je wekelijks gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ja ik wil wekelijks gezonde recepten ontvangen  ➔

Inkijkexemplaar van



Robert van Beckhoven

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔