Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Turks brood met gegrilde avocado en gorgonzola

Turks brood met gegrilde avocado en gorgonzola

0 / 5. 0

Ingrediënten Turks brood met gegrilde avocado en gorgonzola

  • 1 groot Turks brood
  • 4 rijpe avocado’s, in plakken van 1 cm dik
  • 500 g gorgonzola dolce
  • Salade
  • 2 stronken witlof, bladeren losgehaald
  • ½ komkommer, in schuine plakken
  • 1 stengel bleekselderij, in dunne schuine plakjes
  • 1 knapperige groene appel, gehalveerd en in dunne schijfjes
  • 50 g walnoten, geroosterd en grof gehakt
  • 1 handje bladpeterselie (alleen de blaadjes)
  • zoutvlokken
  • versgemalen zwarte peper
  • het sap van 1 citroen
  • 1 el olijfolie extra vergine

Bereidingswijze

  • Verwarm de grill op de hoogste stand voor.
  • Halveer het brood in de lengte. Rooster beide helften aan één kant.
  • Beleg de ongeroosterde kanten met avocado en verkruimel de gorgonzola erover. Leg het brood 4 minuten onder de grill, tot de kaas over de avocado gesmolten is.
  • Meng het witlof, de komkommer, bleekselderij, appel, walnoten en peterselie in een kom. Breng op smaak met zout en peper, het citroensap en wat olijfolie. Snijd het Turkse brood in driehoeken en serveer ze direct met de salade erbij.

Tip

Gorgonzola dolce of dolcelatte is een romige Italiaanse blauwe kaas.

Wil je meer recepten uit de categorie Vegetarisch?

Turks brood met gegrilde avocado en gorgonzola! Dit recept komt uit het boek Fast, fresh and unbelievably delicious van voedingsjournalist, voedingscriticus, receptschrijver en televisiepersoonlijkheid (MasterChef Australia) Matt Preston.

Het recept staat in de ‘geheime bijlage’ van het boek. Over de recepten daarin: “Sommige gerechten zijn zo schandelijk lekker dat je er beter maar niet naar kunt kijken. Hier zijn ze. Ze passen geen van alle in een caloriearm dieet!”

Over dit recept schrijft Matt: “Deze Italiaanse tostivariant breekt met veel regels, met name vanwege de warme avocado en het absurd overvloedige karakter. Eet deze versie daarom met mate, en serveer er vooral de onschuldige salade bij van knapperige sla, appel en bleekselderij. Let op: een vriend van mij die hier dol op was, liet zijn cholesterol checken en had een bijzonder lage waarde van 12. Ik geloof niet dat deze tosti daar iets mee te maken had.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van