Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Pita met mas uni

Pita met mas uni

4 / 5. 1

Ingrediënten pita met mas uni

  • ½ rode ui, gesnipperd
  • 1 rode chilipeper, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
  • 2 limoenen, sap van 1, partjes van 1
  • ½ tl zout
  • 90 g geraspt kokos
  • ½ bosje koriander (of 2 verse curryblaadjes), fijngehakt
  • 2 blikjes tonijn in water (a 160 g), uitgelekt (224 g)
  • 4 pitabroodjes, opengesneden
  • paar blaadjes ijsbergsla

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Trek plastic handschoenen aan (of doe twee boterhamzakjes om je handen) als bescherming tegen de hete pepers. Kneed in een kom de rode ui, chilipeper, het limoensap en zout door elkaar. Op de Malediven – waar dit gerecht oorspronkelijk vandaan komt – kneedt men de ingrediënten met de vingers, waardoor de smaken samensmelten.
  • Voeg het kokos, de koriander (of curryblaadjes) en tonijn toe en meng met een lepel tot alle ingrediënten zijn verdeeld en de tonijn een fijne textuur heeft. Zet de mas uni apart.
  • Verwarm de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking in de oven.
  • Vul de pitabroodjes met wat blaadjes sla en de mas uni en serveer met de partjes limoen.

Wil je meer recepten uit de categorie Koemelkvrij, Lactosevrij, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij?

Dit recept voor pita met mas uni komt uit het kookboek Vis uit blik 2 van Bart van Olphen, viskenner en oprichter en eigenaar van de duurzame visonderneming Fish Tales.

Over dit recept in het boek: “Op de Malediven – het Lamuu-atol om precies te zijn – waar de skipjack tonijn uit dit recept wordt gevangen, eten de vissers het bijna dagelijks: mas uni. Een pittige tonijnsalade met kokos, limoen en traditioneel verse curryblaadjes. Onderschat dan vooral het woordje ‘pittig’ niet. In dit recept gebruiken we slechts één rode chilipeper, maar de lokale eilanders vermenigvuldigen dit aantal graag en schromen niet om deze salade dan als ontbijtgerecht te serveren.”

Inkijkexemplaar van



Vis uit blik 2

Bart van Olphen

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Watertandlekker eten met duurzame vis uit blik
  • Nieuwe editie vol heerlijke recepten, met fotografie van David Loftus, voor eindeloze variatie
  • Met mooie verhalen over duurzaam vissen
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔