Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Basis brood (Broodbuik)

Basis brood (Broodbuik)

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 150 g amandelmeel
  • 30 g kikkererwtenbloem
  • 2 el kikkererwtenbloem
  • 30 g gemalen blond lijnzaad
  • 1½ tl baksoda
  • 1 tl kaneel (naar smaak)
  • ¼ tl zeezout
  • 5 eieren, gesplitst
  • 60 g boter, gesmolten
  • 1 el karnemelk
  • 1 el xylitol of 4 druppels vloeibare stevia (of hoeveelheid naar smaak)

Verder nodig

  • Broodblik
  • Keukenmachine
  • Handmixer

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een broodblik van 21,5 x 11,5 cm in.
  • Draai in een keukenmachine de drie soorten meel, het baksoda, de kaneel (naar smaak) en het zout op de pulseerstand door elkaar. Voeg de eidooiers, boter, karnemelk en xylitol of stevia toe en meng alles goed op de pulseerstand.
  • Klop in een grote kom de eiwitten stijf met een handmixer tot je zachte pieken kunt trekken. Lepel ze bij het meelmengsel in de keukenmachine en meng ze er op de pulseerstand door. Laat de machine niet constant draaien. Doe het mengsel in het broodblik en zet het 40 minuten in de oven tot een in het midden gestoken satéprikker er schoon weer uit komt.
  • Laat het brood 10 minuten afkoelen in het blik. Stort het dan op een rooster en laat het volledig afkoelen.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koolhydraatarm, Tarwevrij?

Het recept voor dit basis brood komt uit het Broodbuik kookboek van William Davis. William Davis is een cardioloog die hartziekten wil voorkomen. Hij verdiepte zich in de gevaren van tarwe en gluten voor onze gezondheid en schreef daarover de bestseller Broodbuik. Het Broodbuik kookboek is daarop een echte aanvulling, met ruim 150 glutenvrije en tarwevrije recepten. Een boek dat je helpt tarwevrij eten in de praktijk te brengen, met handige boodschappenlijstjes, basisingrediënten en hulpmiddelen voor jouw eigen Broodbuikkeuken!

Over dit recept, bestempeld als ‘Kindersmulrecept’, schrijft hij: “Dit basisbrood is je uitgangspunt voor vele variaties. Je kunt het roosteren, bij het avondmaal eten of je kunt er gewoon wat roomkaas, amandelpasta of pindakaas op smeren. Pas op als je er sandwiches mee maakt want het kan niet goed tegen beleg met veel vocht erin. Leg daarom zaken zoals plakjes tomaat er vlak voor het eten op. Maak met meer kaneel, nog 3 eetlepels xylitol en 75 tot 100 gram rozijnen kaneel-rozijnenbrood. Of voeg knoflookpoeder toe aan het meel en strooi er geraspte parmezaan of romanokaas over voor knoflookbrood. En met sinaasappelrasp, extra kaneel, geraspte nootmuskaat en kruidnagel maak je een kruidig sinaasappelbrood. Zoetstof zoals xylitol is niet verplicht, maar zorgt voor een mooi bruin buitenkantje.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van