Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Warmgerookte citroen-peperzalm

Warmgerookte citroen-peperzalm

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 1 zalmzijde met huid van circa 1,4 kg
  • 3 el fruit-peper-citroen (Verstegen)
  • Garnering
  • 2 citroenen, in schijfjes gesneden en kort gegrild
  • 4 takjes tijm, blaadjes gerist

Verder nodig

  • BBQ voor indirect grillen
  • 2 handjes beuken-, berken- of eikenrookhoutsnippers, geweekt
  • 2 grote spatels

Bereidingswijze

  • Bereid een grote BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van circa 90 °C is bereikt.
  • Strooi de geweekte rookhout-snippers op de kolen en leg de hele zalm met de huidzijde op het rooster. Besprenkel royaal met de fruit-peper-citroen en sluit de deksel. Gaar de zalm in circa 1 uur totdat hij stevig aanvoelt en de segmenten bij het indrukken met een duim loskomen. Gaar hem niet te ver door, want dan wordt de zalm droog en ontstaan er witte eiwitdruppels boven op de zalm.
  • Schuif voorzichtig twee grote spatels onder de zalm en leg hem van de BBQ op een serveerplank. Garneer met de gegrilde citroenschijfjes en geplukte tijmblaadjes.

Tip

Serveer bij een zomerse salade of als onderdeel van een BBQ-buffet. Overgebleven zalm is nog drie dagen heerlijk te verwerken in zelfgemaakte zalmsalade of rillettes.

Het recept voor deze warmgerookte citroen-peperzalm komt uit het boek Smokey Goodness van barbecue-held Jord Althuizen.

Inkijkexemplaar van



Smokey Goodness

Jord Althuizen

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Haal je het beste uit je BBQ! Kookboek van het Jaar 2016
  • Alles over (voor)bereidingen, temperatuurbeheersing en gouden tips
  • Inspirerende recepten: van whole hog tot pulled pork en van sushi roll tot kip op een bierblikje
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔