Slanke döner kebabs

Slanke döner kebabs

0 / 5. 0

Ingrediënten slanke döner kebabs

  • 200 g magere uitgebeende lamsbout
  • 200 g mager lamsgehakt
  • ½ middelgrote ui, grofgehakt
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl grof zeezout
  • 1 tl bloem
  • 4 witte of volkoren pittabroodjes (circa 60 g per stuk)
  • sproei-olie
  • pikante chilisaus (eventueel)
  • vers gemalen zwarte peper
  • Knoflooksaus
  • 4 el vetvrije yoghurt
  • 1 grote teen knoflook, uitgeperst
  • mespunt grof zeezout
  • Salade
  • 2 grote tomaten, in plakjes
  • 100 g komkommer, in plakjes
  • gesnipperde sla
  • gesnipperde ingelegde chilipeper (eventueel)
  • snippers wittekool en rode uiringen (eventueel)

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Maak de knoflooksaus. Meng alle ingrediënten in een kommetje en houd de saus apart om de smaken aan elkaar te laten wennen.
  • Haal al het zichtbare vet van het lamsvlees en snijd het vlees in stukken van 3 cm. Doe het gehakt en het vlees in een keukenmachine met ui, koriander, komijn, zout en veel vers gemalen zwarte peper. Draai de massa zo glad mogelijk. Misschien moet je het deksel er een paar keer afhalen om de massa omlaag te drukken. Ga door tot de massa de juiste consistentie heeft.
  • Verdeel het gehakt in 4 ballen. Neem een stuk plasticfolie van 60 cm en bestuif het met ¼ theelepel gezeefde bloem. Leg op de ene helft van de folie een portie gehakt en vouw de andere helft eroverheen. Rol het met een deegroller dun uit. Deze manier van uitrollen voorkomt dat het gehakt blijft kleven, maar het lapje is kwetsbaar, dus rol het niet te dun uit – circa 5 mm is precies goed. Laat het gehakt tussen het plastic liggen. Doe hetzelfde met de andere porties.
  • Leg de broodjes op een bakplaat en bak ze 1–2 minuten per kant onder een middelhete grill. Houd ze warm. Besproei een grote koekenpan met antiaanbaklaag licht met olie en zet hem op middelhoog vuur.
  • Haal de plasticfolie van de bovenkant van een portie. Trek ook de onderkant eraf, neem het gehakt heel voorzichtig op een spatel of op je handpalm en leg het in de hete pan. Doe hetzelfde met een tweede portie en bak ze allebei een minuutje per kant; ze moeten lichtbruin en gaar zijn. Plet het gehakt in de pan door er met een spatel op te drukken. Leg de porties op een warme schaal en bak de twee andere.
  • Leg de warme pitta’s op een plank en snijd ze aan één kant open. Vul ze met salade en het hete vlees. Schep er de knoflooksaus en eventueel ook de chilisaus op. Een paar ingelegde chilipepers maken alles extra authentiek!

Het recept voor deze slanke döner kebabs komt uit het boek Echte mannen dieet beter (w)eten, beter wegen van The Hairy Dieters. The Hairy Dieters, Si & Dave, vielen dankzij hun eerste boek (Echte mannen dieet voor iedereen met stevige trek) 20 kilo af. En de kilo’s bleven eraf. Het belangrijkste: een dieet moet op de eerste plaats fantastisch lekker zijn. Volop inspiratie daarvoor in hun tweede boek!

Over dit recept schrijven ze: “Ze zeggen dat het niet kan, maar hier is ie dan – onze versie van ieders favoriete hap na een avond doorzakken. Deze kebabs smaken net echt, maar bevatten minder dan de helft van de calorieën! Vul je pitta met veel groente voor de extra kleur en knapperigheid, en vergeet de chilisaus niet!”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van