Rendang van jonge geitenschenkel

Rendang van jonge geitenschenkel

0 / 5. 0

Ingrediënten rendang van jonge geitenschenkel

  • boter, om te bakken
  • 500 g schenkel van een jonge geitenbok, ontbeend en in blokjes van 3 cm gesneden
  • 65 g sjalotjes, in ringen
  • 25 g knoflook, in plakjes
  • 4 el sambal
  • 2,3 g geelwortel, in plakjes (zie tip)
  • 1,3 g galangawortel (laoswortel), in plakjes (zie tip)
  • 1 stengel citroengras, in stukjes
  • 5 geroosterde kemirienoten (zie tip)
  • 1 l kokosroom
  • 3 verse djeroek poeroetbladeren (zie tip)
  • 2 ml citroensap
  • zout

Verder nodig

  • Braadpan
  • Ovenschaal met deksel

Bereidingswijze rendang van jonge geitenschenkel

  • Verwarm de oven voor op 62 ºC. Verhit wat boter in een braadpan en bak het vlees rondom lichtbruin. Voeg de knoflook en sjalotjes toe en bak nog 1 minuut. Voeg dan de resterende ingrediënten toe en breng zachtjes aan de kook.
  • Doe het mengsel in een ovenschaal, doe het deksel erop en zet 3 uur in de oven. Haal het deksel eraf en zet nog 3 uur terug. De vloeistof moet verdampt zijn tot er een sterk gekruide, bijna droge traditioneel Indonesische stoofschotel overblijft.

Tip

Geelwortel, galanga (laos), kemirienoten en djeroek poeroetbladeren kun je in elke toko krijgen, citroengras ook in de supermarkt.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koolhydraatarm, Sojavrij, Suikervrij, Tarwevrij?

Het recept voor deze rendang van jonge geitenschenkel komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid.

Hij schrijft erover: “Mannelijke dieren zijn in de melkveehouderij alleen nodig voor de voortplanting. Daarom zitten veel boeren met de mannelijke kalfjes of lammetjes in hun maag. Bij legkippen geldt hetzelfde. De meeste van deze jonge dieren worden vrij snel vernietigd en als voer voor katten, honden en dierentuinbewoners gebruikt. Maar waarom zouden we bijvoorbeeld jonge geitenbokjes niet zelf opeten? Lams- en kalfsvlees wordt in onze westerse cultuur veel gegeten. Maar geitenbokjes worden vaak over het hoofd gezien, terwijl het in het Midden-Oosten en delen van Azië als delicatesse wordt beschouwd, en terecht. In de volgende zes recepten [waarvan dit er een is, red.] verwerkt Pascal Jalhaij een hele bok, waar wel dertig mensen van kunnen eten. Koop eens een heel bokje en probeer een eigen serie ‘kop tot staart’-recepten te maken.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van