Het recept voor deze rendang van jonge geitenschenkel komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid.
Hij schrijft erover: “Mannelijke dieren zijn in de melkveehouderij alleen nodig voor de voortplanting. Daarom zitten veel boeren met de mannelijke kalfjes of lammetjes in hun maag. Bij legkippen geldt hetzelfde. De meeste van deze jonge dieren worden vrij snel vernietigd en als voer voor katten, honden en dierentuinbewoners gebruikt. Maar waarom zouden we bijvoorbeeld jonge geitenbokjes niet zelf opeten? Lams- en kalfsvlees wordt in onze westerse cultuur veel gegeten. Maar geitenbokjes worden vaak over het hoofd gezien, terwijl het in het Midden-Oosten en delen van Azië als delicatesse wordt beschouwd, en terecht. In de volgende zes recepten [waarvan dit er een is, red.] verwerkt Pascal Jalhaij een hele bok, waar wel dertig mensen van kunnen eten. Koop eens een heel bokje en probeer een eigen serie ‘kop tot staart’-recepten te maken.”
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Geelwortel, galanga (laos), kemirienoten en djeroek poeroetbladeren kun je in elke toko krijgen, citroengras ook in de supermarkt.
Lars Charas
Onze veilige betaalmethoden: