Rendang van jonge geitenschenkel

Rendang van jonge geitenschenkel

Het recept voor deze rendang van jonge geitenschenkel komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid.

Hij schrijft erover: “Mannelijke dieren zijn in de melkveehouderij alleen nodig voor de voortplanting. Daarom zitten veel boeren met de mannelijke kalfjes of lammetjes in hun maag. Bij legkippen geldt hetzelfde. De meeste van deze jonge dieren worden vrij snel vernietigd en als voer voor katten, honden en dierentuinbewoners gebruikt. Maar waarom zouden we bijvoorbeeld jonge geitenbokjes niet zelf opeten? Lams- en kalfsvlees wordt in onze westerse cultuur veel gegeten. Maar geitenbokjes worden vaak over het hoofd gezien, terwijl het in het Midden-Oosten en delen van Azië als delicatesse wordt beschouwd, en terecht. In de volgende zes recepten [waarvan dit er een is, red.] verwerkt Pascal Jalhaij een hele bok, waar wel dertig mensen van kunnen eten. Koop eens een heel bokje en probeer een eigen serie ‘kop tot staart’-recepten te maken.”

  • Dit recept komt uit dit boek


    Blijven eten

    Lars Charas

    • Koken voor een duurzame en gezonde wereld
    • 200 korte essays over het voedselprobleem én oplossingen
    • 70 duurzame recepten
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koolhydraatarm, Sojavrij, Suikervrij, Tarwevrij? >

Ingrediënten rendang van jonge geitenschenkel

  • boter, om te bakken
  • 500 g schenkel van een jonge geitenbok, ontbeend en in blokjes van 3 cm gesneden
  • 65 g sjalotjes, in ringen
  • 25 g knoflook, in plakjes
  • 4 el sambal
  • 2,3 g geelwortel, in plakjes (zie tip)
  • 1,3 g galangawortel (laoswortel), in plakjes (zie tip)
  • 1 stengel citroengras, in stukjes
  • 5 geroosterde kemirienoten (zie tip)
  • 1 l kokosroom
  • 3 verse djeroek poeroetbladeren (zie tip)
  • 2 ml citroensap
  • zout

Verder nodig

  • Braadpan
  • Ovenschaal met deksel

Bereidingswijze rendang van jonge geitenschenkel

  • Verwarm de oven voor op 62 ºC. Verhit wat boter in een braadpan en bak het vlees rondom lichtbruin. Voeg de knoflook en sjalotjes toe en bak nog 1 minuut. Voeg dan de resterende ingrediënten toe en breng zachtjes aan de kook.
  • Doe het mengsel in een ovenschaal, doe het deksel erop en zet 3 uur in de oven. Haal het deksel eraf en zet nog 3 uur terug. De vloeistof moet verdampt zijn tot er een sterk gekruide, bijna droge traditioneel Indonesische stoofschotel overblijft.

Tip

Geelwortel, galanga (laos), kemirienoten en djeroek poeroetbladeren kun je in elke toko krijgen, citroengras ook in de supermarkt.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

  • Dit recept komt uit dit boek


    Blijven eten

    Lars Charas

    • Koken voor een duurzame en gezonde wereld
    • 200 korte essays over het voedselprobleem én oplossingen
    • 70 duurzame recepten
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

Dit recept komt uit dit boek



Blijven eten

Lars Charas

  • Koken voor een duurzame en gezonde wereld
  • 200 korte essays over het voedselprobleem én oplossingen
  • 70 duurzame recepten
29,99
Direct bestellen ➔
Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld
  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay