Gunpowder-lam met ananassalsa en kokosrijst (Jamie Oliver)

Gunpowder-lam met ananassalsa en kokosrijst (Jamie Oliver)

  • 8
  • 1 uur en 30 minuten, plus marineren
  • Jamie Oliver
  • Hoofdgerecht

Het recept voor deze gunpowder-lam met ananassalsa, kokosrijst & muntdressing komt uit Jamie’s Food Fight Club weekend kookboek van Jamie Oliver.

Bij het recept in het boek: “Het geheim van dit recept is dat je rustig de tijd moet nemen om het perfecte mengsel voor de gunpowderspecerijenpasta samen te stellen. Het contrast tussen het donkere, krokante korstje en het sappige, roze vlees is waanzinnig. Gecombineerd met de feestelijke rijst en bizar lekkere ananassalsa is dit gerecht dubbel feest!”

  • Dit recept komt uit dit boek


    Jamie's Food Fight Club weekend kookboek

    Jamie Oliver

    • Lekker uitpakken voor familie en vrienden!
    • De allerbeste recepten uit de populaire 24Kitchen-serie Jamie & Jimmy’s Food Fight Club
    • Met hits als de ultieme vega-lasagna met smokey aubergine tot showstoppers als Party-time Mexicaanse taco's
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Wil je meer recepten uit de categorie Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij? >

Ingrediënten

  • 1 gevlinderde lamsbout van 2 kg, zonder bot (vraag je slager hem voor je uit te benen)
  • olijfolie
  • 1-2 verschillend gekleurde, verse pepers
  • GUNPOWDER-SPECERIJENPASTA (PODI)
  • 2 gedroogde rode pepers
  • 2 tl gemalen kurkuma
  • 2 tl fenegriekzaad
  • 2 tl korianderzaad
  • 2 tl cayennepeper
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el rodewijnazijn
  • 2 el zonnebloemolie
  • MUNTDRESSING
  • 1 bos verse munt (30 g)
  • 1 limoen
  • 150 g yoghurt
  • ANANASSALSA
  • 1 kleine rijpe ananas
  • 1 rode ui
  • 1 limoen
  • 1 bos verse koriander (30 g)
  • extra vierge olijfolie
  • KOKOSRIJST
  • 3 tl mosterdzaad
  • 2 mokken basmatirijst (600 g)
  • 2 verschillend gekleurde verse pepers
  • 3 el santen (kokoscrème)

Bereidingswijze

  • Maak eerst de gunpowder-specerijenpasta – maal de gedroogde pepers en specerijen met een flinke snuf zeezout en zwarte peper in een kruidenmolen of blender tot poeder. Doe er de gepelde knoflook, azijn en zonnebloemolie bij en maal er een pasta van. Snijd de vetrandjes van het vlees, kerf het oppervlak licht in, wrijf het grondig in met de specerijenpasta en laat minstens 2 uur, maar liefst een hele nacht in de koelkast marineren.
  • Verhit de oven wanneer je zover bent tot 200 ºC/ gasovenstand 6 en zet een grillpan op hoog vuur (voor extra rooksmaak kun je ook een barbecue gebruiken). Rooster het vlees 20 minuten in de grillpan, of tot er rondom een lekker knapperig korstje op zit, en leg het in een braadslede. Sprenkel er olijfolie op en zet het nog 20 minuten in de oven – de genoemde tijden zijn voor prachtig roze vlees, maar als je wilt kan het ook langer. Haal het vlees uit de oven en laat op een plank rusten.
  • Maak intussen de bijgerechten. Pluk voor de dressing de meeste muntblaadjes in een vijzel en maal ze met een snufje zout tot een pasta. Roer er het limoensap en de yoghurt door en voeg naar smaak zwarte peper toe. Schil en pel voor de salsa de ananas en ui, snijd ze in partjes en verwijder de harde kern uit de ananas. Bak de partjes aan in een droge koekenpan op hoog vuur, snijd ze op een plank in grove stukjes van 2 cm en doe ze in een kom. Pers er het limoensap over en strooi er de fijngehakte koriandersteeltjes bij (bewaar de blaadjes). Sprenkel er 2 eetlepels extra vierge olijfolie over en maak op smaak af.
  • Zet voor de kokosrijst een koekenpan met antiaanbaklaag van 24 cm met 1 eetlepel olijfolie en het mosterdzaad op matig hoog vuur. Doe er 2 mokken rijst, 3 mokken kokend water en een snufje zout bij. Splits de pepers, leg ze in de pan en schep er de santen bij. Breng aan de kook, roer even en laat de rijst met deksel eerst 10 minuten op laag vuur en daarna 5 minuten op hoog vuur koken – de bodem moet lekker krokant worden. Stort de rijst als hij klaar is als een soort koek uit de pan.
  • Snijd de resterende pepers in dunne ringen en strooi ze met de apart gehouden munt en de korianderblaadjes over het vlees. Zet alles op tafel, snijd het vlees in plakjes en laat iedereen aanvallen. Zalig met een seizoenssalade.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

  • Dit recept komt uit dit boek


    Jamie's Food Fight Club weekend kookboek

    Jamie Oliver

    • Lekker uitpakken voor familie en vrienden!
    • De allerbeste recepten uit de populaire 24Kitchen-serie Jamie & Jimmy’s Food Fight Club
    • Met hits als de ultieme vega-lasagna met smokey aubergine tot showstoppers als Party-time Mexicaanse taco's
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

Dit recept komt uit dit boek



Jamie's Food Fight Club weekend kookboek

Jamie Oliver

  • Lekker uitpakken voor familie en vrienden!
  • De allerbeste recepten uit de populaire 24Kitchen-serie Jamie & Jimmy’s Food Fight Club
  • Met hits als de ultieme vega-lasagna met smokey aubergine tot showstoppers als Party-time Mexicaanse taco's
20,00
Direct bestellen ➔
Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld
  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay