Door: Nadiya Hussain
De vriezer is een absolute redder in nood bij het koken voor mijn gezin. Het heeft me een paar jaar gekost om erachter te komen, maar nu zou ik niet meer zonder kunnen. Het gaat niet alleen om de stapels maaltijden die kanten-klaar voor het grijpen liggen, maar ik stouw hem ook vol met ingrediënten die me een loopje naar de winkel besparen wanneer de oven of het fornuis al aanstaat. Wanneer mijn man vraagt wat ik voor mijn verjaardag wil, zegt hij steevast voor ik antwoord kan geven: ‘Geen nieuwe vriezer!’ Ik zou er best nog een willen, maar ik heb gewoon geen ruimte, dus ik zal het ermee moeten doen.
Van veel recepten maak ik een dubbele lading, om de helft in te vriezen. Dat doe ik vaak in het weekend, wanneer ik wat meer tijd heb, en daar ben ik mezelf halverwege de drukke werkweek altijd zeer dankbaar voor. Het is zo al moeilijk genoeg om alle agenda’s op elkaar af te stemmen en elke dag een fatsoenlijke maaltijd op tafel te zetten, dus als ik tijd kan besparen op de voorbereiding maakt dat het leven een stuk gemakkelijker. Een volle vriezer is trouwens ook beter voor je elektriciteitsrekening omdat er minder lucht hoeft te circuleren en te koelen. Bespaart tijd én energie, perfect toch?
Je zou kunnen denken dat ik een vriezer van industrieel formaat heb, maar dat is dus niet zo. Ik heb gewoon al doende geleerd hoe je de boel optimaal organiseert. Bij recepten waar echt handige trucjes voor zijn, geef ik er ook tips over (zo bewaar ik beslag bijvoorbeeld in een diepvrieszak die ik plat op een bakplaat in de vriezer leg, zodat hij in een dunne laag bevriest – dat stapelt veel efficiënter dan in lompe tupperwarebakken).
Het klinkt voor de hand liggend, maar je moet alles wat je invriest duidelijk labelen met wat het is en wanneer je het gemaakt hebt. Het lijkt misschien omslachtig en het liefst zou je alles direct in de vriezer gooien in plaats van een viltstift te pakken, maar je maakt het jezelf zo veel gemakkelijker als je in een oogopslag ziet wat je in huis hebt. Ik weet dat je denkt dat je heus wel onthoudt wat alles is, maar ik kan je nu alvast zeggen dat je heel wat tijd kwijt zult zijn met het identificeren van ongelabelde blokken van een paar weken oud. Maak alleen niet dezelfde fout die ik maakte, door te proberen op ingevroren spul te schrijven – vocht en inkt zijn niet de beste vrienden. Eerst labelen en dan pas vullen! Ik heb ook altijd een rol schilderstape in de keukenla, om permanent geklieder op mijn tupperware te voorkomen. Plak de tape erop, label en dateer het gerecht, en zet het in de vriezer. Na gebruik trek je de tape eraf en is je bak klaar voor een volgende maaltijd.
Dit is geen uitputtende lijst van dingen die je wel of niet kunt invriezen, omdat dit boek niet bedoeld is als diepvrieshandboek. Je moet het gewoon al doende leren. Maar mocht je nou op dingen stuiten die je goed kunt invriezen, waarover je mij niet eerder hebt horen reppen: laat het me weten! Deel ze op Instagram: @nadiyajhussain. Een mens is immers nooit te oud om te leren.