Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Wildplukken: 5 eetbare planten voor heerlijke zomergerechten

In haar boek Koken uit de natuur geeft Diane Dittmer advies over wildplukken en gratis en gezond eten uit de natuur. Wat kun je veilig plukken en hoe verwerk je het daarna in je eten? Hier lees je, uit het boek, over 5 planten die inspireren tot spannende zomergerechten.

1. Bijvoet (ook wel ‘gemene alsem’ genoemd)

Dit geneeskrachtige toverkruid van onze voorouders wordt gekenmerkt door een kruidige, licht bittere smaak, die veel gerechten een aangenaam aroma geeft. De zurige stoffen zijn bovendien gezond, want ze stimuleren de spijsvertering. In de juiste hoeveelheden is bijvoet dus de ideale specerij om vette vleessoorten te kruiden, bijvoorbeeld gans. De zachte punten kunnen geoogst worden zolang de bloemetjes nog niet zijn opengegaan.

2. Madeliefjes

Madeliefjes zijn vrijwel het geheel oogstseizoen royaal beschikbaar. De knopjes, bloemetjes en blaadjes zijn de eetbare onderdelen van deze schoonheid. De bladrozetjes doen ons niet alleen qua vorm, maar ook qua smaak aan een kruidige veldsla denken. De jonge blaadjes in het midden van het rozetje hebben de meeste aroma, maar de knopjes en half ontloken bloemetjes, die een nootachtig accent hebben, zijn de echte blikvangers op de borden. Hoe bescheiden het madeliefje op het eerste gezicht ook lijkt, ze is de onbetwiste weidekoningin.

3. Vlierbloesem

De zwarte vlier weet vanaf mei/juni onze neusgaten wel te vinden met zijn geurende witte bloementrossen. Het beste oogstmoment is als de trossen lichtgelig geworden zijn. Dan herbergen ze de meeste pollen (zie de tip) en is het aroma het meest intens. Dat aroma komt in vloeistoffen het best tot zijn recht, bijvoorbeeld in siroop, limonade en zoetigheden, maar ook gebak krijgt met dit ingrediënt een licht bloemige noot.

Vlierbloesems mogen na het plukken onder geen beding gewassen worden omdat het aromatische stuifmeel dan verloren gaat. Ik verzamel de bloemen meestal in een grote mand, die ik nadien meteen als bloemenmand gebruik. Ik laat de bloesemtrossen na het plukken nog even buiten staan, zodat mee gereisde insecten een veilig heenkomen kunnen zoeken. Het is niet uitgesloten dat sommige daar een handje hulp bij nodig hebben …

4. Melde

Deze plant is in heel Europa te vinden. Hij heeft een aangename smaak van zachte wilde kruiden, die ook voor debutanten in de ‘wilde’ keuken uitermate geschikt is. Melde groeit in zulke weelderige hoeveelheden dat je met een gerust hart onbeperkt kunt plukken.

Net als bij de meeste wilde kruiden geldt ook voor de melde dat de puntjes van de toppen het lekkerst zijn. Onbewerkt is melde uitstekend te gebruiken in een salade, maar je kunt dit kruid ook prima verhitten en kan dus gesmoord of gebakken worden.

5. Wilde roos

Of ze nou in het wild langs de bosrand of in de berm groeit of gekweekt in een siertuin staat: alleen al vanwege haar majestueuze bloesempracht lopen wij allemaal weg met de koningin onder de bloemen. Haar kleurenpalet varieert van wit tot geel tot alle denkbare roodtinten. De betoverende geur die veel rozensoorten verspreiden is niet minder fascinerend. Dat aroma halen wij met de bloesemblaadjes onze keuken binnen, waar we ons graag laten inspireren tot het creëren van spannende gerechten.

Recepten

Hieronder vind je een aantal recepten met zelfgeplukte ingrediënten. Veel plezier met koken en hup ... gezond aan tafel!