Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Test: ben jij een gewoonte-eter?

In het boek Op dieet? Doe normaal! schrijft dieetpsycholoog Heleen Ligtelijn: “Na jaren in mijn praktijk met mensen gesproken te hebben over eetgedrag, maar ook op basis van de wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp ben ik tot vier hoofdoorzaken gekomen die ongewenst eetgedrag kunnen veroorzaken. Ik verwijs naar deze oorzaken als de vier valkuilen: lijngericht eten, gewoonte-eten, emotie-eten en extern eten. Overigens is het heel goed mogelijk dat je in verschillende valkuilen tegelijk gestapt bent. Een combinatie van problemen komt vaker voor dan een geïsoleerd probleem.”

Over gewoonte-eten: “Gewoonte-eten wordt weinig beschreven in de literatuur over eetgedrag. De theorie en de bijbehorende behandeltechnieken voor gewoonte-eten komen dan ook vooral uit de verslavingszorg. En dat is niet zo gek, want gewoonte-eters ervaren hun eetgedrag soms ook echt als een verslaving.

TEST: Ben jij een gewoonte-eter?

powered by Typeform

Als je vier of meer vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, is de kans groot dat je een gewoonte-eter bent. Onbewust heb je jezelf getraind om op specifieke momenten naar eten te verlangen. Dit kan ook gebeuren als je net voldoende gegeten hebt en je maag goed gevuld is! Er is géén achterliggend probleem of emotionele component die deze eetmomenten veroorzaakt, maar dat maakt het niet automatisch makkelijk te doorbreken. Sterker nog, het kan heel frustrerend zijn om te merken dat je zonder duidelijke aanleiding toch steeds naar eten grijpt. Jezelf gewoon voornemen om dit niet te doen, is onvoldoende om dit patroon te veranderen. Een uitgebreide uitleg over het ontstaan van gewoonte-eten en de bijbehorende aangeleerde honger vind je in het boek, net als de nodige praktische handvatten om je gedrag te veranderen.”