Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

In de overgang? Praat erover (ook op je werk!)

De overgang is voor iedere vrouw anders. Hoewel bij iedere vrouw hetzelfde proces plaatsvindt, heeft de een er veel meer last van dan de ander. Sommige leefstijlfactoren spelen daarin uiteraard ook een rol, zoals roken of ernstig overgewicht. Familiaire belasting speelt ook mee: had je moeder veel last? Dan is dat vaak bij jou ook zo. Vrouwen die vruchtbaarheidsbehandelingen hebben ondergaan, zoals ivf, komen ook vaak eerder en heftiger in de overgang.

Door Dorenda van Dijken (Dorenda van Dijken is gynaecoloog bij het OLVG West, gespecialiseerd in de overgang)

Overgangsklachten

Typische klachten tijdens de overgang zijn opvliegers en nachtzweten. Maar liefst 75-80% van de vrouwen in de overgang heeft daar in meer of mindere mate last van. Daarnaast komen ook vaak een onregelmatige menstruatie, heftige bloedingen, een drogere vagina en blaasklachten voor. Warmteklachten kunnen weer andere klachten – het zogenoemde domino-effect – veroorzaken, zoals minder goed slapen. Wat weer leidt tot vermoeidheid, prikkelbaarheid et cetera.

Voeding en levensstijl

Je voeding en levensstijl hebben hier behoorlijk wat invloed op. Zo zijn koffie, thee en alcohol enorme triggers. Een glaasje wijn drinken kan al direct een nacht slecht slapen tot gevolg hebben. Daarnaast is je gewicht in toom houden en voldoende bewegen essentieel.

De warmteklachten zijn ook aan te pakken door middel van hormoontherapie. Die worden veroorzaakt doordat de eierstokken minder van het hormoon oestrogeen produceren. Je vult dat tekort aan. Hormoontherapie werkt ook preventief tegen botontkalking, en bij jonge vrouwen ook tegen dementie en hart- en vaatziekten. De hormonen kunnen toegediend worden via de huid – pleister, spray of gel – of tabletten. Gek genoeg lopen we in Nederland behoorlijk achter met deze methode: slechts 5% van de vrouwen met klachten gebruikt het in ons land, versus 15-30% in de landen om ons heen.

Blijkbaar zijn veel vrouwen niet per se goed geïnformeerd over de mogelijkheden. En rust er ook nog steeds een taboe op de overgang en de daarbij horende klachten. Er zit schaamte op. Onlangs is er in de Tweede Kamer een motie aangenomen om het taboe op de menopauze op te heffen. Ik ben benieuwd wat daar uitkomt, een goede publiciteitscampagne zou mooi zijn.

Praat erover

Mijn advies is in elk geval: praat erover, maak het bespreekbaar. Weg met de schaamte: het hoort nou eenmaal bij het ouder worden. We willen allemaal graag ouder worden, maar niemand wil ouder zijn, zeg ik altijd. Omdat ouder worden niet ‘sexy’ is, het voor sommigen betekent dat je je beste tijd gehad zou hebben. Iets waar men niet graag voor uit wil komen. Daarnaast zijn we een calvinistisch volkje, we willen nergens over zeuren. Dus we praten er misschien wel over met vriendinnen, maar niet op ons werk.

Vaak melden vrouwen zich een paar dagen ziek om bij te tanken, maar vertellen ze niet waarom. Ook omdat Nederland een redelijk masculiene werkcultuur heeft, durven vrouwen dan niet met zulke topics op de proppen te komen. En dat is een gemiste kans. Hetzelfde geldt voor onze menstruatie, daar praten we ook al niet graag over. Ik vind dat we daar echt iets aan moeten veranderen. De vrouw van vijftig van nu is niet meer de vrouw van vijftig van vroeger. We zijn juist heel goede rolmodellen geworden voor jongere vrouwen. Ouder worden is niet stoffig meer. Vrouwen die een flitsende carrière maken zijn 40- of 50+. Dus we hebben absoluut niks om ons voor te schamen, integendeel.

In hun boek De tijd van je leven delen grey hair influencer Petra van Bremen en Margriet-hoofdredacteur Helene van Santen tips voor een gelukkige en actieve tweede helft van je leven. Hiervoor interviewden ze onder andere diverse experts, zoals gynaecoloog Dorenda van Dijken, van het OLVG West, gespecialiseerd in de overgang. Lees het boek voor meer tips over de overgang, de juiste mindset bij het ouder worden en hoe je fit, energiek en vitaal blijft.

Lees meer over een gezonde leefstijl: