Hoe versterk je je immuunsysteem?

Lees meer over dit onderwerp in het dossier Immuunsysteem.

Net als onder andere het spijsverteringssysteem, het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel is het immuunsysteem een van onze lichaamsstelsels. Je kunt het niet aansturen, zoals je dat ook bij je eigen hart of nieren niet kunt: het is er, en het werkt. Hier legt huisarts en sportarts Servaas Bingé je kort uit hoe het immuunsysteem werkt en wat de belangrijkste elementen zijn om je immuunsysteem te beïnvloeden.

Fort van ons lichaam

Het immuunsysteem is het fort van ons lichaam. Het is een netwerk van cellen, weefsels en organen dat ons verdedigt tegen vreemde indringers en tegen elke bedreiging voor onze gezondheid. Ondertussen weten we allemaal dat zo’n bedreiging van een virus kan komen, maar evengoed zou het een banale muggenbeet kunnen zijn. Zonder ons immuunsysteem zouden we kunnen sterven van zo’n beet, omdat we ons dan niet kunnen verdedigen.

Witte bloedcellen: ons veiligheidspersoneel

De hoofdrolspelers van het immuunsysteem zijn de witte bloedcellen, die ontstaan in het beenmerg van ons ruggenmerg en zich zo in onze bloedbaan verspreiden. De witte bloedcellen zijn ons veiligheidspersoneel, zij patrouilleren continu en houden in de gaten wie (of wat) naar binnen mag en wie niet.

Witte bloedcellen bestaan uit twee grote soorten: de fagocyten (van het Griekse phagein (‘eten’) en het achtervoegsel -cyt, dat ‘cel’ betekent) verslinden alles wat niet in ons bloed thuishoort. Zij zijn, zeg maar, de pacmannetjes van dienst. Nadat ze de indringer opgegeten hebben, verwerken ze de informatie ervan en sturen die door naar een ander type witte bloedcellen, de lymfocyten.

Afhankelijk van de informatie die ze krijgen, transformeren die lymfocyten zich in twee soorten. De T-lymfocyten zijn de ridders op het fort, die de ‘vijand’ rechtstreeks aanvallen. De B-lymfocyten zijn de fabrieken die antistoffen aanmaken om zich – al dan niet blijvend – tegen de vijand te beschermen. Om het met een concreet voorbeeld uit te leggen: als de huisarts je zegt dat ze bloed gaat afnemen om te kijken of je antistoffen tegen het coronavirus hebt, dan bekijkt zij hoe hard je B-lymfocyten gewerkt hebben.

Je immuunsysteem beïnvloeden

Deze samenvatting van de werking van ons immuunsysteem is uiteraard veel te bondig en vraagt om wat extra uitleg. We worden tegenwoordig om de oren geslagen met tips en tricks die onze immuniteit een boost kunnen geven, iets wat we zogezegd hard nodig hebben in deze coronatijden! Maar eerlijk gezegd geloof ik niet echt in zo’n kortstondige boost. Ik zal je in dit boek heel gedetailleerd en in heldere taal uitleggen hoe ons immuunsysteem in elkaar zit, hoe het werkt en hoe we het zo gezond mogelijk kunnen maken. Want ook al geloof ik niet in boosten, we kunnen onze immuniteit zeker beïnvloeden.

 • Neem ten eerste de maatregelen ter harte die ons opgelegd worden – nu tijdens de coronapandemie, maar evengoed als de griep in het land is. Was regelmatig je handen, houd afstand, blijf thuis als je je ziek voelt, you know the drill! Immers, hoe minder indringers de kans krijgen om je lichaam binnen te komen, hoe groter de kans dat je gezond blijft.
 • Daarnaast kun je via het bloed gaan kijken wat je immuunsysteem nodig heeft, wat ontbreekt opdat het optimaal zou werken, welke elementen een tekort vertonen.
 • En dat leidt ons naadloos naar puntje drie, en mijn trouwste lezers weten ondertussen ongetwijfeld welk stokpaardje ik nu tevoorschijn haal. Door onze levensstijl te optimaliseren en de klassiekers voeding, slaap, beweging en stress onder handen te nemen, kunnen we echt onze immuniteit verbeteren en versterken!

In zijn vierde boek, Immuniteit, gidst huisarts en sportarts Servaas Bingé je door de zin en onzin van het immuunsysteem heen en legt hij je alles uit wat je moet weten over je immuunsysteem. Hij vertaalt de laatste wetenschappelijke inzichten naar praktische tips en adviezen over voeding, minder stress, slaap en beweging om je  levensstijl te verbeteren en een sterkere weerstand op te bouwen. Inclusief heerlijke recepten!

 • Lees meer in dit boek


  Immuniteit

  • Alles wat je moet weten over je immuunsysteem, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten
  • Van huisarts en sportarts Servaas Bingé
  • Praktische tips en adviezen over voeding, minder stress, slaap en beweging, inclusief heerlijke recepten
  Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

  Thuiswinkel waarborg

  Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!