Gezond aan tafel logo

Gezonder eten in het nieuwe jaar: 7 tips

1 januari 2017

Het nieuwe jaar is begonnen. Heb jij goede voornemens? Eerlijk gezegd zijn wij meer van het idee: wil je iets veranderen, doe dat dan meteen, niet per se als er een nieuw jaar begint. Maar oké: het feit dat het oude jaar achter ons ligt (met alle mooie en minder mooie dingen) en een fris nieuw jaar voor ons, stemt tot nadenken. Over veel zaken, maar onder andere (en om hier bij de les te blijven) over ons eetpatroon. Deze 7 tips om gezonder te eten en de bijbehorende recepten gaan je helpen. Vooral tip 4 en 6 gaan we proberen nieuw leven in te blazen!

Wil je je dit jaar echt in voeding verdiepen en los van alle voedingshypes je eigen, goed gefundeerde keuzes maken? Meld je dan aan voor onze online cursus Gezonder eten in 30 dagen.

Gezonder eten in het nieuwe jaar: 7 tips

Tip 1: Eet écht

Gebruik geen pakjes en zakjes of kant-en-klaarmaaltijden, maar eet écht. Echt eten komt niet van een fabriek maar van een plant, struik, boom of dier. Het is vers, puur en niet bewerkt. Het bevat de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, geen schadelijke E-nummers en weinig ballaststoffen die het lichaam weer moet afvoeren. Maak bijvoorbeeld zelf deze broccolisoep.

Eet echt - Tips - Gezond aan tafel

Tip 2: Gebruik minder suikers (meer goede suikervervangers)

Ben jij een zoetekauw? Zoetigheid met veel geraffineerde suiker en vet past (helaas …) niet in een gezond menu. Maar op z’n tijd is iets zoets eten natuurlijk wel heel lekker. Gebruik dan wel gezondere suikervervangers zoals gedroogd fruit, stevia, palmsuiker, kokosbloesemsuiker of ahornsiroop. Deze suikervrije scones met kaneel zijn heerlijk. Op onze website vind je nog veel meer recepten voor tussendoortjes zonder (geraffineerde) suiker.

Gebruik suikervervangers - Tips - Gezond aan tafel

Tip 3: Eet vaker vegetarisch

Mensen die vegetarisch eten, hebben minder kans op hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en kanker. Dat klinkt goed, toch? Om nog maar te zwijgen over de dierenlevens (en het dierenleed) die je bespaart en de positieve bijdrage aan het milieu. Kies dus vaker voor vegetarisch! Een van onze favoriete recepten: courgettespaghetti met zeepesto. Bekijk ook onze overige vegetarische recepten.

Courgettespaghetti met zeepesto - Gezond aan tafel - recept

Tip 4: Gebruik meer kruiden

Kruiden (en specerijen) eten is lekker en gezond. Ze geven smaak aan de maaltijd, zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten en hebben veelal een geneeskrachtige werking. Daarnaast maken ze het gebruik van (extra) zout overbodig. Zorg dat je altijd verse kruiden op voorraad hebt. Maak bijvoorbeeld een kruidentuintje. Deze Indiase wortelsoep is een aanrader!

Kruiden eten - Tips - Gezond aan tafel

Tip 5: Ontbijt eens met een (groene) smoothie

Een ontbijt met een (groene) smoothie: een aanrader! Smoothies geven je lichaam een extra portie vitamines, mineralen, vezels en soms ook goede vetten. Stuk voor stuk belangrijke stoffen die je helpen bij het behouden of het verkrijgen van een gezond lichaam. Een beter begin van de dag is er niet! Probeer deze smoothie met matcha bijvoorbeeld eens, of een van onze andere smoothies.

Groene smoothie ontbijt - Tips - Gezond aan tafel

Tip 6: Eet regelmatig vis

Vis eten is goed voor je. In vis zitten omega-3 vetzuren, die zorgen voor gezonde hart- en bloedvaten en een positieve werking hebben op de hersenen en het zenuwstelsel. Daarnaast is vis een bron van vitamines en mineralen. Zorg dus dat vis een vast onderdeel is van jouw weekmenu. Heb je deze gebakken zalm met citroen, spek en tomaat al eens gegeten? Bekijk ook de andere recepten voor visgerechten op onze website.

Regelmatig vis eten - Tips - Gezond aan tafel

Tip 7: Ontbijt goed

Goed ontbijten levert je veel op: energie, een helder hoofd en een goed humeur. Ook krijg je na een goed ontbijt minder snel (lekkere) trek. Allemaal goede redenen om wat eerder op te staan! Ontbijttip: omelet met rood fruit of een van onze andere ontbijtgerechten.

Goed ontbijten - Tips - Gezond aan tafel

 

 

 • Lees meer in dit boek

  Natuurlijk! Zonder suiker kookboek
  Natuurlijk! Zonder suiker kookboek

  • Nieuwe inzichten en recepten voor een leven zonder geraffineerde suiker
  • Echt gezond eten: recepten zonder pakjes en zakjes, zonder suiker en vrijwel geheel koemelk- en glutenvrij
  • Gezond, lekker en toegankelijk eten voor iedereen
  Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

  Thuiswinkel waarborg

  Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay

  Ook gezonder eten?

  Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!