Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Buikje? Bye bye sixpack (bier)!

Buik. Bierspieren. Pens. Speklaag. Het embonpoint. Welke naam je er ook aan geeft, het blijft een ding. Na de terugtrekkende haargrens en het onvermijdelijke leesbrilletje is het buikje het meest zichtbare kenmerk van de middelbare leeftijd bij mannen. Toch ligt een blokjesbuik niet per definitie buiten bereik!

De grootste vijand van het wasbord is het sixpack. Dat is te zeggen: het sixpack bier. Alcohol is met 7 kilocalorieën per gram maar net iets minder dikmakend dan vet, dat 9 kilocalorieën per gram levert. Daarbij hoeft alcohol niet door de maag verteerd te worden, omdat het direct vanuit de bloedbaan door de lever wordt verwerkt, die het in (buik)vet omzet. Daarnaast bevat een blikje bier van 330 ml ook nog eens 10 gram koolhydraten (4 kcal per gram), dus dat tikt lekker aan. Vooral als je daar nog een bitterballetje of een bakje gemengde nootjes bij weg knaagt.

Een buikje en toch keiharde abs

Het wonderlijke is: onder het beruchte buikje kunnen keiharde abs schuilgaan. Een klein of zelfs stevig zwembandje staat het trainen van je buikspieren tenslotte niet in de weg. Als je te dik bent om sit-ups te doen, heb je wellicht een probleem. Maar met het matige overgewicht dat veel mannen van middelbare leeftijd eigen is, kun je een blokjesbuik als die van Cristiano Ronaldo trainen. Eén ding: je kunt die blokjes alleen niet zien.

Laag vetpercentage

‘Buikspieren kweek je in de keuken,’ zo luidt een veel gebezigde sportschoolwijsheid. Het is een waarheid als een koe. Want voor zichtbare buikspieren is een laag vetpercentage noodzakelijk. Het exacte percentage kan per individu verschillen. Maar gemiddeld ligt het voor mannen tussen de 10 en 15 procent. Een percentage dat lastig is en nog moeilijker vol te houden. Temeer omdat het kweken van spieren behoorlijk wat calorieën vereist. Om aan de benodigde proteïnen te komen, de bouwstenen van spieren, gaan krachtsporters zich te buiten aan gigantische hoeveelheden kip, eieren en tonijn. Als je daarbovenop een paar biertjes en pizza lust, al was het alleen in het weekend, slaat de caloriebalans al snel naar de verkeerde kant door.

Full body krachtsportprogramma

Gericht afvallen, gewicht verliezen op één specifieke plaats van het lichaam, is onmogelijk. Eindeloos repetitieve buikspieroefeningen doen in de hoop dat die blokjes een voor een tevoorschijn ploppen is dan ook zinloos. Een full body krachtsportprogramma, eventueel aangevuld met cardiotraining, zet op termijn meer zoden aan de dijk. Het zorgt voor een toename van de vetvrije massa en geeft de testosteronspiegel een zwieper, waardoor je sneller afvalt. Buikspieroefeningen maken daar vanzelfsprekend deel van uit en helpen, als gezegd, om de boel een beetje aangespannen te houden.

IJzeren discipline

Maar voor spierdefinitie – spieren die onder de huid zichtbaar zijn – is vooraleerst een laag vetpercentage noodzakelijk. Dat is een van de redenen waarom jonge jongens er na drie bezoekjes aan de sportschool al uitzien als Brad Pitt in Thelma & Louise: niet alleen giert het testosteron overvloedig door hun lijven, ook hebben ze nog zo weinig vet op de botten dat hun gains (= sportschools voor spiertoename) direct zichtbaar zijn.

Wat onverlet laat dat het wasbord, de sixpack en/of de blokjesbuik voor mannen van middelbare leeftijd niet per definitie buiten bereik ligt. Het is een beetje afhankelijk van je genetische aanleg en zal vermoedelijk wat meer moeite kosten dan op je twintigste. Maar het is vooral het onderhoud dat een ijzeren discipline vraagt.

Meer weten over het buikje en wat je ertegen doet? En benieuwd naar die andere mannelijke midlife problemen (denk: kaalheid, penopauze, prostaatproblemen, midlifecrisis…) en hoe je sterker, sneller en fitter wordt? Lees meer in Het grote ouwelullenboek.