Hier vind je 10 gezonde soep recepten, van voedingsexperts en bekende namen als Jamie Oliver, Jennifer & Sven (Voedzaam & Snel), Soup en Zo en Kim Feenstra & Bénine Bijleveld.
(Zelfgemaakte) soep is gezond.
Zorgen over je zoutinname? Zelfgemaakte soep bevat niet per se bouillon: ook met verse kruiden en andere smaakmakers tover je een heerlijk gerecht op tafel. Wil je toch bouillon gebruiken? Koop dan zoutarme bouillonblokjes of trek je bouillon zelf (bekijk onder andere de recepten van Miljuschka Witzenhausen voor runder- en kalfsbouillon, groentebouillon, kippenbouillon en visbouillon).
Overtuigd van de ‘noodzaak’ om soep te maken? Kies dan een van de gezonde soep recepten hieronder en ga aan de slag! Niks van je gading? Bekijk alle soep recepten.
Het recept voor deze prei-tomatensoep komt uit het boek Voedzaam & Snel Gezonde weekmenu’s van Jennifer & Sven.
Deze broccoli pastinaak soep komt uit Het Paleo kookboek van de Amerikaanse tv-kok Daniel Green. Deze gezonde soep is de perfecte lunch voor een koude winterdag. Als je van een dikke, vullende soep houdt, gebruik dan iets minder bouillon en pureer de groentes grof zodat je nog iets textuur in de soep houdt.
Deze spinaziesoep komt uit het boek Gezond leven doe je zo! van Jennifer en Sven (bekend van het blog Voedzaam & Snel). Over de spinazie in dit recept schrijven ze: “Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, is een in water oplosbare vitamine. Vitamine B11 is belangrijk voor het aanmaken van rode- en witte bloedcellen. Spinazie bevat van alle groenten de grootste hoeveelheid vitamine B11. Broccoli en boerenkool bevatten ook redelijk veel vitamine B11.”
Dit recept voor prei & aardappelsoep (met toast) komt uit het boek Super food voor familie en vrienden van Jamie Oliver. Over deze gezonde soep schrijft hij: “Ik heb een echte familiefavoriet, prei & aardappelsoep, wat opgekrikt met een flinke pluk zalige boerenkool. Net als de prei bevat die veel vitamine B6, die ons wakker en alert houdt.”
Dit recept voor bloemkoolsoep met curry komt uit het kookboek Koken met passie van kookdominee Han Wilmink. Over deze gezonde soep schrijft hij: “Makkelijk, gezond en in warme aardse kleuren die doen denken aan de kleur van woestijnzand. In 40 minuten een heerlijke soep op tafel!”
Het recept voor deze kruidige soep van geroosterde biet en appel komt uit Het gezonde darmen kookboek van voedingsdeskundige en chefkok Christine Bailey. Over deze gezonde soep schrijft ze: “Het roosteren van rode biet en appel versterkt de smaak en geeft deze rustieke soep een mooie zoete, karamelachtige smaak. Serveer met yoghurt erop. Gebruik voor een vegetarische of veganistische variant groentebouillon in plaats van bottenbouillon.”
Dit recept voor zoete aardappelsoep met kokos en cashewnoten komt uit het boek Soep van de culinaire take-a-way soepwinkel Soup en Zo.
Het recept voor deze romige spinaziesoep met kokos en zalm komt uit Het allermakkelijkste kookboek ter wereld light van J.-F. Mallet.
Dit recept voor spruitjessoep (alternatieve erwtensoep) komt uit het boek Grip op koolhydraten van Yvonne Lemmers. Over deze gezonde soep schrijft ze in het boek: “Erwtensoep bevat behoorlijk wat koolhydraten, omdat spliterwten net als alle andere peulvruchten zetmeelrijk, dus koolhydraatrijk zijn. GOK-oranje dus. Wil je een koolhydraatbeperkte variant, vervang dan de erwten door spruitjes. Deze spruitjessoep lijkt op snert, proeft als snert, maar bevat veel minder koolhydraten dan gewone erwtensoep. Én heeft een veel kortere kooktijd dan een erwtensoep!”
Het recept voor deze Mexicaanse tomatensoep (met chili nacho’s) komt uit het boek Jamie in 15 minuten van Jamie Oliver.
Het boek Soep van de culinaire take-a-way soepwinkel bevat de beste recepten voor lekkere en gezonde soep. Je bestelt het in onze webshop Boekenwereld.com.
Klik hier voor meer tips.