Stroopkoekjes
Ingredienten voor Voor een hele trommel vol personen
- 175 g plantaardige bakboter
- 150 g fijne suiker of basterdsuiker
- 150 g keukenstroop
- 400 g bloem
- 1 el gemberpoeder
- 1 el kaneel
- 1 tl fijngemalen peper
- 1 tl kardemompoeder
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- Eventueel voor de versiering
- 100 g poedersuiker
- Een paar druppels citroensap
- Vegan sprinkles met natuurlijke kleurstoffen
Verder nodig
- Elektrische handmixer deegroller
Zo maak je het
- Doe de boter met de suiker in een kom. Klop de boter met een elektrische handmixer kort los tot hij er romig (maar niet al te luchtig) uitziet.
- Voeg de keukenstroop toe en klop hem door de boter tot er een egaal mengsel ontstaat.
- Doe alle droge ingrediënten in een andere kom, meng door elkaar en meng het botermengsel erdoor.
- Breng alles samen tot een deeg zonder echt te kneden, want daar wordt je deeg taai van.
- Verpak het deeg en laat het minimaal een halfuur, maar liever nog een hele nacht, in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 170 °C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad.
- Steek er mooie vormen uit en leg ze met wat tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak ze in ca. 10 minuten krokant in de oven. Let goed op, want ze verbranden snel als je ze te lang of te heet bakt!
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Tip
Er zijn heel veel landen met hun eigen traditionele recept voor gekruide koekjes, zoals gingerbread, speculaas en pepparkakor. Dit recept komt het meest overeen met die laatste – Zweedse – variant. Misschien ken je wel die grote blikken die ze bij een niet nader te noemen Zweedse meubelgigant verkopen… Of herinner je je nog die kerstaflevering van Pippi Langkous, waarin ze een enorme lap deeg op de grond uitrolt en soortgelijke koeken maakt in de vorm van haar aapje, paard en schoen?
Wil je meer recepten uit de categorie Vegetarisch?
Maartje Borst, auteur van bestseller Taart ende Koeck geeft in het kookboek Very Merry Vegan December heerlijke recepten voor Kerst, Sinterklaas en Oud en Nieuw.
Van borrelplanken tot baksels, van oliebollen of speculaas tot een vegan ‘garnalencocktail’ en van chique ravioli’s tot een mooi gebraad. Met dit boek kun je 60x uitpakken tijdens Sint, Kerst en Oud & Nieuw en dat alles 100% plantaardig!
Very Merry Vegan December bevat de lekkerste recepten uit Maartje’s eerdere boeken Elke dag Feest, Taart ende Koeck, Man.Eat.Plant (i.s.m. Lisette Kreischer) en Family.Eat.Plant (i.s.m. Lisette Kreischer), en is het kerstkook- en bakboek om te geven of zelf te gebruiken.
Credits beeldmateriaal: Lisette Kreischer
Wil je regelmatig gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: