Dosa’s

Dosa’s

4 / 5. 1

Ingrediënten

  • 160 g basmatirijst
  • 80 g urad-dal
  • ¼ tl fenegriekzaad
  • 250 ml gefilterd water (zie tip), plus extra indien nodig
  • ½ tl zout
  • gesmolten ghee, om in te bakken

Bereidingswijze

  • Spoel de basmatirijst en urad-dal ten minste 24 uur voor je ze wilt opdienen schoon en doe in een kom met de fenegriek. Giet er water op tot 5 cm boven de ingrediënten. Sluit af en laat 5-6 uur weken.
  • Giet af en maal in een sterke blender met het water en zout tot je een fijne, korrelige substantie hebt.
  • Hevel over in een kom (of laat in de blender) en bedek losjes. Laat 8 uur of langer rusten op een warme plek, zoals een oven met het licht aan, tot het beslag licht gefermenteerd is, verdubbeld in volume, blaasjes vormt en een beetje zurig ruikt.
  • Roer het beslag lichtjes en voeg indien nodig een beetje water toe, zodat je het kunt gieten.
  • Verhit een gietijzeren pan of een pan met een keramische bodem op een middelhoog vuur. Smeer licht in met ghee, alsof je een pannenkoek gaat bakken. Gebruik niet te veel, want anders kun je het dosabeslag niet goed over de bodem van de pan verspreiden
  • Giet een beetje beslag met een beslaglepel in het midden van de pan. Verspreid voorzichtig draaiend met de rug van de lepel naar buiten.
  • Sprenkel een beetje ghee over de bovenkant van de dosa en bak tot de onderkant mooi goudkleurig en knapperig is en makkelijk loslaat. Wanneer de dosa erg dun is, vouw hem dan dubbel en serveer heet met de Zuid-Indiase moongsambar en groene chutney (zie boek). Anders keer je hem om en bakt hem nog ongeveer een minuutje, en ga zo door met de rest van het beslag.

Tip

Maal het beslag met gefilterd water in de fermentatiefase, want kraanwater bevat chloor dat de goede bacteriën doodt.

Gaat goed samen met (zie recepten in het boek):

  • Sri Lankaanse feestpickle
  • Vanille chai pruimencompote
  • Goudenlepel
  • Abrikozentahin en kardemomcrème
  • Citroen, kurkuma en zwarte peper-zalm

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Tarwevrij, Vegetarisch?

Het recept voor deze dosa’s komt uit het kookboek East by West van bestsellerauteur, gezondheidsexpert en restauranteigenaar Jasmine Hemsley.

Over dit recept schrijft ze: “Als je wel eens in India geweest bent, dan ben je vast een fan van deze lichte en knapperige crêpes uit het zuiden van India, gemaakt van een gefermenteerd beslag van rijst en dal. Traditioneel geserveerd als ontbijt, met een pittige sambar en een chutney. Ze zijn ook heerlijk met een topping van wat je ook maar voorradig hebt in de koelkast. Maar wees gewaarschuwd: sommige toppings zullen door puristen als heiligschennis bestempeld worden!

Het beslag is simpel, maar vergt wel twee nachten voorbereiding als je ze voor het ontbijt wilt maken, of je begint de avond tevoren als je ze voor de volgende dag bij het avondeten wilt. Net als bij alle goede dingen in het leven kost de voorbereiding tijd. Je hebt ook een vrij sterke blender nodig, evenals een gietijzeren pan of een pan met een keramische bodem. Als het beslag eenmaal gemaakt is, blijft het twee dagen goed in de koelkast, en het is hetzelfde beslag als voor de uttapams. Zorg dat het op kamertemperatuur is voor je het gebruikt en doe hetzelfde als wanneer je dunne pannenkoeken of crèpes gaat maken. Houd de moed erin tot het je goed afgaat.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van



East by West

Jasmine Hemsley

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Voedt, onderhoudt en herstelt het lichaam voor een optimaal evenwicht tussen lichaam en geest
  • Ayurvedische kookprincipes gecombineerd met seizoensgebonden producten uit het westen
  • 140 heerlijke recepten en ayurvedische rituelen om je energielevel een boost te geven
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔