Appel karamel met chiazaad

Appel karamel met chiazaad

5 / 5. 1

  • 2
  • Voorbereidingstijd: 15 minuten, plus een nacht en 10 minuten weektijd. Bereidingstijd: 3 minuten
  • Christine Bailey
  • Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje

Ingrediënten

  • 300 ml amandelmelk (recept in het boek of kant-en-klaar)
  • ½ tl gemalen kaneel
  • 4 el chiazaden
  • 2 handappels, zonder klokhuis en in blokjes gesneden
  • kokosyoghurt of yoghurt (recept in het boek of kant-en-klaar)
  • gehakte pecannoten, voor bij het serveren
  • Karamel
  • 6 kleine dadels
  • 2 el lucumapoeder, gezeefd
  • 3 el amandelboter
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 ml amandelmelk of kokosmelk (recept in het boek of kant-en-klaar)

Verder nodig

  • Blender

Bereidingswijze appel karamel met chiazaad

  • Doe de amandelmelk in een blender of foodprocessor en voeg de kaneel toe. Meng door elkaar. Giet in een kan en voeg de chiazaden toe. Roer goed door elkaar en laat in de koelkast een dagje weken.
  • Week voor de karamel de dadels 10 minuten in water en laat in een vergiet uitlekken. Doe alle ingrediënten in een blender of foodprocessor en verwerk tot een glad en romig mengsel. Doe de appels in een kleine pan op halfhoog vuur en voeg 100 ml water toe. Breng aan de rook, draai het vuur omlaag en laat 2-3 minuten zachtjes koken, tot de appel zacht is maar nog wel zijn vorm heeft. Roer de helft van het appelmengsel door de chiazaden en amandelmelk.
  • Schep het chiazaadmengsel en de karamel laagje voor laagje in twee glazen. Eindig met een lepel karamel en de rest van het appelmengsel. Maak af met een beetje kokosyoghurt en gehakte pecannoten.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Lactosevrij, Suikervrij, Tarwevrij, Vegetarisch?

Dit recept voor appel karamel met chiazaad komt uit Het gezonde darmen kookboek van Christine Bailey. Over dit recept schrijft ze: “Probeer dit heerlijk zoete ontbijtgerecht dat grotendeels van tevoren wordt klaargemaakt en net zo goed smaakt als dessert of vullend tussendoortje. De chiazaden en karamel kunnen de avond van tevoren worden gemaakt en ’s ochtends bij het opmaken van het gerecht worden gebruikt. Lucumapoeder is een poeder met ahornsiroopsmaak die een natuurlijke zoetheid aan gerechten geeft en vezelrijk is.”

Gestoofde appels zijn bekend vanwege hun heilzame effect op de darmen. Ze zitten vol met polyfenolen die de groei van heilzame bacteriën bevorderen, en pectine, een oplosbare vezel die een regelmatige stoelgang bevordert. Chiazaden bevatten ook veel oplosbare vezels, waardoor ze een ideaal middel tegen obstipatie zijn.

Inkijkexemplaar van