Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Knoflookkip met parmezaan uit de oven

Knoflookkip met parmezaan uit de oven

0 / 5. 0

Ingrediënten

Verder nodig

  • een flinke ovenschaal ingevet met olie of een ingevette bakplaat met opstaande rand

Bereidingswijze

  • Warm de oven voor op 200 graden.
  • Het is de bedoeling dat je over drie kommen de ingrediënten verdeelt die het ‘jasje’ gaan vormen waarmee de kip de oven in gaat. In de eerste kom hussel je het meel, het zout, de paprikapoeder, de zwarte peper en de knoflook door elkaar. In de tweede kom kluts je de eieren en de melk door elkaar. En in de derde combineer je de kaas en de cornflakes/het broodkruim met elkaar.
  • Werk de kipdelen achtereenvolgens eerst door het bloemmengsel, dan door het eimengsel en dan door de kom met kaas en cornflakes.
  • Leg de stukken (met de vel-kant naar boven) in de ovenschaal (die je niet moet afdekken). Schuif ze in het midden van de hete oven en bak gedurende 50-55 minuten. De buitenkant moet mooi bruin worden en niet verbranden, houd dat in de gaten. Pas anders de oventemperatuur aan.

Het recept voor deze knoflookkip met parmezaan uit de oven komt uit het boek De smaak van de Amish van kookdominee Han Wilmink. In De smaak van de Amish duikt kookdominee Han Wilmink onder in de fascinerende wereld van de Amish in Amerika.

Over dit recept schrijft hij: “Ik heb de term New style Amish Kitchen geïntroduceerd voor een meer moderne stijl van koken in de lijn van de Amish. Zo zou je de kookstijl van Lovina Eicher ook kunnen omschrijven. Zij gebruikt minder suiker en vet en bedenkt nieuwe gerechten op basis van producten die bij de Amish gangbaar zijn. Haar parmesan chicken is daar een mooi voorbeeld van. Een flinke kip deelt ze in serveerbare porties. De poten, de dijen, de vleugels, de filets gaan de oven in. Stukken kip trekt ze een ‘jasje’ aan waarin de smaken van parmezaan en knoflookpoeder heel duidelijk aanwezig zijn. Zij beveelt 2 eetlepels (!) knoflookpoeder aan, dat lijkt mij wat overdone. In plaats van knoflookpoeder kun je mijns inziens beter gedroogde knoflookstukjes, flakes, gebruiken die je ook in potjes kunt kopen; die hebben een wat betere smaak. Of je kunt 4-6 verse knoflookteentjes heel fijnhakken en die gebruiken. Voor broodkruim kun je ook prima cornflakes gebruiken. Lovina experimenteert en improviseert graag met haar gerechten, waarom zou jij dat niet doen?”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van