Bloemkool uit de oven met gekaramelliseerde uien
- 4
- Ben Tish
- Bijgerecht, Hoofdgerecht
- Ovengerechten
Ingrediënten
- 1 grote bloemkool met blaadjes
- ½ tl korianderzaad
- ½ tl komijnzaad
- ½ tl venkelzaad
- ½ tl gerookt mild paprikapoeder
- ¼ tl gedroogde chilivlokken
- ½ tl kaneel
- olijfolie
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 uien, in dunne plakjes
- 100 ml dikke Griekse yoghurt
- 50 ml rozenharissa
- zeezout
- zwarte peper
Bereidingswijze
- Verhit de oven tot 170 °C/150 °C (hetelucht).
- Snijd de onderkant van de stronk weg, zodat de bloemkool rechtop blijft staan. Zet hem op een bakplaat en spreid de blaadjes aan de onderkant uit.
- Doe alle specerijen in een vijzel of specerijenmolen en maal of wrijf ze fijn.
- Druppel royaal olijfolie over de roosjes en de blaadjes en bestrooi ze met specerijen, knoflook, zout en peper. Masseer de specerijen met je handen in de bloemkool en zet hem 25 minuten in de oven.
- Druppel opnieuw olie over de bloemkool en verlaag de temperatuur tot 140 °C/120 °C (hetelucht). Laat de bloemkool nog 1 uur staan; hij moet mooi bruin en heel gaar worden.
- Verhit intussen wat olie in een middelgrote pan en bak de uien op niet te hoog vuur in ongeveer 25 minuten diep goudbruin.
- Zet de bloemkool heet op tafel en snijd hem daar in vieren. Schep op elk stuk wat yoghurt, gebakken ui en rozenharissa.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Dit recept voor bloemkool uit de oven met gekaramelliseerde uien en rozenharissa komt uit het kookboek Moors van Ben Tish (chef-kok, restauranthouder, voedingsadviseur, voedsel- en receptschrijver en kookleraar).
Over het recept schrijft hij: “Bloemkool is ongelooflijk veelzijdig en heel geschikt voor de oven en de grill – net als een stuk vlees. Dat komt vooral door de dichtheid en compacte structuur van de roosjes. Gooi de blaadjes niet weg want die zijn na het roosteren verrukkelijk en bevorderen de garing van de bloemkool die dankzij de blaadjes van onderop zachtjes gestoomd wordt.
Bloemkool is populair op Sicilië. De roosjes worden er geroosterd en in pastagerechten en gratins verwerkt, bijvoorbeeld met geurige saffraan en zoete rozijnen. Het onderstaande recept is eerder Midden-Oosters dan Siciliaans, maar de inspiratie komt wel degelijk van dat eiland.
Rozenharissa smaakt subliem, maar desnoods kun je ook gewone harissa nemen.”