Het recept voor deze avgolemono komt uit het kookboek Beste bowlfood ter wereld van Lonely Planet. Uit het boek over dit recept: “Dit is de klassieke kippensoep uit de traditionele Griekse keuken. Met Pasen, het belangrijkste familiefeest van het jaar, komt deze favoriet steevast op tafel te staan.”

Over de herkomst van de soep: “Avgolemono, ‘ei-citroen’ in het Grieks, is de algemene benaming voor verschillende soepen en sauzen met een friszure smaak en een fluweelzachte, romige textuur, bereid volgens dezelfde techniek. Men zegt dat dit recept naar Griekenland werd meegenomen door de Sefardische Joden, die in 1492 uit Spanje werden verdreven. Al eeuwenlang maakten zij een vergelijkbaar gerecht, agristada of salsa blanca, met als zuurmiddel verjus, granaatappelsap of sap van bittere sinaasappels. Rond de 10e eeuw werd citroen het favoriete zuurmiddel in het Middellandse Zeegebied.”

  • Dit recept komt uit dit boek


    Beste bowlfood ter wereld

    Lonely Planet

    • In een handomdraai het heerlijkste exotische bowlfood op tafel
    • 100 authentieke recepten uit de hele wereld voor gerechten in een kom
    • Met helder beschreven bereidingswijzen en inspirerende foto’s
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Lactosevrij, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Tarwevrij? >

Ingrediënten avgolemono

  • 1 kip van 1,5 kg
  • 1 hele rode ui, gepeld
  • 1 wortel
  • 100 g kortkorrelige rijst
  • 3 eieren
  • sap van 1 citroen
  • zout
  • versgemalen peper

Bereidingswijze

  • Leg de kip in een grote pan. Voeg de ui en wortel toe en schenk er zoveel water over dat dit 2 cm boven de kip staat.
  • Breng het water met de kip afgedekt aan de kook, draai het vuur laag en pocheer de kip 45 minuten tot 1 uur. Schep tussendoor af en toe het bovendrijvende vet af. De kip is gaar als het vlees gemakkelijk loskomt van de botten.
  • Leg de kip in een grote schaal om enigszins af te koelen. Ontbeen de kip en scheur het vlees in stukjes.
  • Zeef de bouillon (de ui en wortel heb je niet meer nodig). Schenk de bouillon terug in de pan, voeg de rijst en wat zout en peper toe en kook de rijst in circa 15 minuten gaar op laag vuur. Neem de pan van het vuur.
  • Kluts de eieren schuimig in een grote kom. Klop het citroensap erdoor.
  • Voeg geleidelijk een opscheplepel hete bouillon toe aan het eimengsel, terwijl je blijft kloppen, zodat het mengsel niet gaat schiften. Klop op die manier nog een opscheplepel bouillon door het eimengsel, zodat dit warm wordt.
  • Schenk het eimengsel terwijl je krachtig blijft kloppen in de pan met bouillon. Maak de soep op smaak af met nog wat zout, peper en citroensap.
  • Voeg de stukjes kip toe en serveer de soep.

Tip

Laat de soep na toevoeging van het eimengsel niet meer koken, anders schift hij. Laat een eventueel restant van de soep langzaam doorwarmen zonder het te koken.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

  • Dit recept komt uit dit boek


    Beste bowlfood ter wereld

    Lonely Planet

    • In een handomdraai het heerlijkste exotische bowlfood op tafel
    • 100 authentieke recepten uit de hele wereld voor gerechten in een kom
    • Met helder beschreven bereidingswijzen en inspirerende foto’s
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

Dit recept komt uit dit boek



Beste bowlfood ter wereld

Lonely Planet

  • In een handomdraai het heerlijkste exotische bowlfood op tafel
  • 100 authentieke recepten uit de hele wereld voor gerechten in een kom
  • Met helder beschreven bereidingswijzen en inspirerende foto’s
15,00
Direct bestellen ➔
Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld
  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay