Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Avgolemono

Avgolemono

0 / 5. 0

Ingrediënten avgolemono

  • 1 kip van 1,5 kg
  • 1 hele rode ui, gepeld
  • 1 wortel
  • 100 g kortkorrelige rijst
  • 3 eieren
  • sap van 1 citroen
  • zout
  • versgemalen peper

Bereidingswijze

  • Leg de kip in een grote pan. Voeg de ui en wortel toe en schenk er zoveel water over dat dit 2 cm boven de kip staat.
  • Breng het water met de kip afgedekt aan de kook, draai het vuur laag en pocheer de kip 45 minuten tot 1 uur. Schep tussendoor af en toe het bovendrijvende vet af. De kip is gaar als het vlees gemakkelijk loskomt van de botten.
  • Leg de kip in een grote schaal om enigszins af te koelen. Ontbeen de kip en scheur het vlees in stukjes.
  • Zeef de bouillon (de ui en wortel heb je niet meer nodig). Schenk de bouillon terug in de pan, voeg de rijst en wat zout en peper toe en kook de rijst in circa 15 minuten gaar op laag vuur. Neem de pan van het vuur.
  • Kluts de eieren schuimig in een grote kom. Klop het citroensap erdoor.
  • Voeg geleidelijk een opscheplepel hete bouillon toe aan het eimengsel, terwijl je blijft kloppen, zodat het mengsel niet gaat schiften. Klop op die manier nog een opscheplepel bouillon door het eimengsel, zodat dit warm wordt.
  • Schenk het eimengsel terwijl je krachtig blijft kloppen in de pan met bouillon. Maak de soep op smaak af met nog wat zout, peper en citroensap.
  • Voeg de stukjes kip toe en serveer de soep.

Tip

Laat de soep na toevoeging van het eimengsel niet meer koken, anders schift hij. Laat een eventueel restant van de soep langzaam doorwarmen zonder het te koken.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Lactosevrij, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Tarwevrij?

Het recept voor deze avgolemono komt uit het kookboek Beste bowlfood ter wereld van Lonely Planet. Uit het boek over dit recept: “Dit is de klassieke kippensoep uit de traditionele Griekse keuken. Met Pasen, het belangrijkste familiefeest van het jaar, komt deze favoriet steevast op tafel te staan.”

Over de herkomst van de soep: “Avgolemono, ‘ei-citroen’ in het Grieks, is de algemene benaming voor verschillende soepen en sauzen met een friszure smaak en een fluweelzachte, romige textuur, bereid volgens dezelfde techniek. Men zegt dat dit recept naar Griekenland werd meegenomen door de Sefardische Joden, die in 1492 uit Spanje werden verdreven. Al eeuwenlang maakten zij een vergelijkbaar gerecht, agristada of salsa blanca, met als zuurmiddel verjus, granaatappelsap of sap van bittere sinaasappels. Rond de 10e eeuw werd citroen het favoriete zuurmiddel in het Middellandse Zeegebied.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van