Zuurdesem sandwich met bloemkoolpesto, sla en tomaat
Ingredienten voor 1 persoon
- 5 bloemkoolroosjes
- 1½ el olijfolie
- ¼ teentje knoflook
- Handje basilicum
- Snufje paprikapoeder
- Sap van ¼ citroen
- Zeezout
- Versgemalen zwarte peper
- ½ tomaat
- 1 flinke snee zuurdesembrood
- 1 el mayonaise zonder ei
- Blaadjes groene sla, gewassen en drooggedept
- 1 el alfalfa
Verder nodig
- Keukenmachine
- Broodrooster
Zo maak je het
- Pureer de bloemkoolroosjes in de keukenmachine grof met olijfolie, knoflook, basilicum, paprikapoeder en citroensap. Breng op smaak met wat zeezout en peper.
- Snijd de tomaat in plakken.
- Rooster de boterham, besmeer met de mayonaise, beleg met sla, plakjes tomaat en bloemkoolpesto en maak af met wat alfalfa. Overgebleven bloemkoolpesto kun je in de koelkast twee dagen bewaren, serveren bij je avondeten of invriezen voor later.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Tip
- Vervang voor een bloemkoolhummus basilicum, olijfolie en paprikapoeder door koriander, sesamolie en wat komijnzaad, en pureer nog fijner.
- Neem 1 volkoren pitabroodje in plaats van het zuurdesembrood.
Wil je meer recepten uit de categorie Veganistisch | Vegetarisch?
Het recept voor deze zuurdesem sandwich met bloemkoolpesto, sla en tomaat komt uit het boek Plant Power van Lisette Kreischer. Trendsetter Lisette Kreischer laat in Plant Power zien hoe je als vegan, vegatariër of flexitariër superfit en gezond kunt leven. Wat denk je van heerlijke shakes en smoothies als de beauty berry booze, of The Dutch Weed burger? Van cranberry’s en lijnzaad tot gojibessen en chiazaad, en boordevol heerlijke groente en fruit. Je voelt het: the power of plants!
Over dit recept schrijft Lisette: “Wat je al niet met bloemkool kunt doen! Ik houd van bloemkool, het is zo’n veelzijdige groente. Naast de traditionele versie van aardappels en saus zijn er nog tal van mogelijkheden. Wat dacht je van bloemkoolrisotto, bloemkoolsoep, gefrituurde bloemkool, bloemkoolhummus, als rauwe snack met een lekker dipje of als pesto, zoals in dit recept. Bloemkool is enorm gezond als je het rauw eet, vandaar dat bloemkool in dit recept rauw in de keukenmachine gaat. Laat je verrassen.”
Over bloemkool bij dit recept: “Bloemkool is een beetje op de achtergrond geraakt vanwege zijn positie naast de aardappel en onder de roomsaus, en zijn huidskleur helpt ook niet echt om op te vallen. Jammer, want hij verdient de spotlights. Bloemkool is namelijk naast superlekker en extreem veelzijdig ook nog eens ontzettend gezond. Dat maakt hem onmisbaar op weg naar je natuurlijke gewicht. Bloemkool is een vitamine C-bom (vooral in de eetbare groene bladeren) en rijk aan vitamine B6 en B11. Tevens bevat deze kanjer een goede dosis kalium, magnesium en fosfor en heel wat calcium, en is daarmee enorm goed voor je botten. Bloemkool bevat bovendien glucosinolaat, een stof die in het lichaam wordt omgezet in isothiocyanaat, dat het natuurlijke detoxproces van je lichaam activeert. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat juist deze stof belangrijk is in het voorkomen van kanker. Ook is bloemkool een flinke antioxidant die je lichaam beschermt tegen hart- en vaatziekten en ontstekingen, en hij ondersteunt je spijsvertering. Hulde aan de bloemkool dus!”
Wil je regelmatig gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: