Suikervrij
Groenteworstjes van Chioggia-biet
Het recept voor deze groenteworstjes van Chioggia-biet komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid. Hij schrijft erover: “Het typisch Nederlandse poldermodel kan wellicht ook helpen in de discussie tussen vleeseters en vegetariërs. Een ‘worst’ van groenten die de textuur en smaak van echt vlees heeft is wellicht...
Naar receptRendang van jonge geitenschenkel
Het recept voor deze rendang van jonge geitenschenkel komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid. Hij schrijft erover: “Mannelijke dieren zijn in de melkveehouderij alleen nodig voor de voortplanting. Daarom zitten veel boeren met de mannelijke kalfjes of lammetjes in hun maag. Bij legkippen geldt hetzelfde. De...
Naar receptKwal met witte kimchi
Het recept voor deze kwal met witte kimchi komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid. Hij schrijft erover: “Het Nordic Food Lab experimenteerde aanvankelijk vooral met Koreaanse gedroogde kwal. Maar lopend langs het strand en proevend van de verschillende soorten werden zij steeds enthousiaster over verse kwal....
Naar receptFalafel cake
Het recept voor deze falafel cake komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid. Hij schrijft erover: “Falafel wordt traditioneel gemaakt van gewelde kikkererwten, maar de vegetarische balletjes kun je van vrijwel iedere gedroogde boon maken. Gedroogde bonen zijn in alle soorten, maten en kleuren te krijgen, dus...
Naar receptGemarineerde paddenstoelen en vlierscheuten
Het recept voor deze gemarineerde paddenstoelen en vlierscheuten met dennennaaldenazijn komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid. Hij schrijft erover: “Als je ergens paddenstoelen ziet groeien is dat meestal een teken dat de bodem gezond is. Paddenstoelen zijn de ‘vruchten’ van schimmels die onder de grond groeien....
Naar receptBosbessen pepermunt rejuvelac smoothie
Het recept voor deze bosbessen pepermunt rejuvelac smoothie komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid. Hij schrijft erover: “Bij het maken van rejuvelac, traditioneel gefermenteerd graansap, begin je op dezelfde manier als bij het brouwen van bier. De basis bestaat uit granen of zaden. De koolhydraten daarin...
Naar receptHummus van meelwormen
Het recept voor deze hummus van meelwormen komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid. Hij schrijft erover: “Meelwormen (Tenebrio molitor) zijn de larven van de bloemkever. Ze worden meestal gekweekt als voedsel voor tamme vogels en reptielen, maar kunnen ook prima door mensen gegeten worden. Net als...
Naar receptBoekweitmuffins met banaan en appel
Het recept voor deze boekweitmuffins met banaan en appel komt uit het boek Frisse start van Amerika’s bekendste chef Martha Stewart. Ze schrijft erover: “Voor veel glutenvrije muffins heb je verschillende soorten meel en bloem nodig, maar hier wordt slechts een type gebruikt: eiwitrijk boekweitmeel. Honing maakt ze zoet en door de geprakte banaan en blokjes appel zijn ze lekker...
Naar receptRoerbakschotel met pittige bloemkool, paksoi en garnalen
Het recept voor deze roerbakschotel met pittige bloemkool, paksoi, garnalen en kokos komt uit het boek Frisse start van Amerika’s bekendste chef Martha Stewart. Ze schrijft erover: “Dit Zuidoost-Aziatische roerbakgerecht is een uitstekende manier om meer kruisbloemige groenten (met name bloemkool en paksoi) te eten, die tot de beste bronnen van ontstekingsremmende stoffen, de zogenaamde glucosinolaten, behoren. Serveer met bruine...
Naar receptQuinoasalade met courgette, munt en pistachenoten
Het recept voor deze quinoasalade met courgette, munt en pistachenoten komt uit het boek Frisse start van Amerika’s bekendste chef Martha Stewart. Ze schrijft erover: “Wie houdt niet van deze lichte, kleurige, frisse salade? Meng gekookte quinoa met gegrilde courgette, geroosterde pistachenoten en verse munt– en lekker veel citroenrasp en -sap. Superhandig voor een picknick of lunch voor onderweg.” Per...
Naar receptRotolo met spinazie en ricotta & tomatensaus
Het recept voor deze rotolo met spinazie en ricotta & tomatensaus komt uit Het pastaboek van Gennaro Contaldo, Jamie Olivers Italiaanse mentor.
Naar recept