Notenvrij
Gepureerde erwtendip met munt en citroen
Het recept voor deze gepureerde erwtendip met munt en citroen komt uit het boek Frisse start van Amerika’s bekendste chef Martha Stewart. Ze schrijft erover: “Je hoeft niet te wachten tot er in het voorjaar verse erwten zijn om deze citroenachtige dip te maken; diepvrieserwten zijn net zo voedzaam en veel handiger. Doperwten bevatten verrassend veel eiwit, net als tahin...
Naar receptBroccoli-spinaziesoep met avocadotoast
Het recept voor deze broccoli-spinaziesoep met avocadotoast komt uit het boek Frisse start van Amerika’s bekendste chef Martha Stewart. Ze schrijft erover: “Tahin, een dikke, romige pasta gemaakt van gemalen, geroosterd sesamzaad, is een essentieel onderdeel van hummus en baba ganoush en geeft dips en spreads, maar ook sladressings, sauzen en soepen, een zijdezachte textuur. Het is rijk aan vitaminen,...
Naar receptGefermenteerde pompoenplakken
Het recept voor deze gefermenteerde pompoenplakken komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid. Hij schrijft erover: “In ontwikkelingslanden ontbreekt het kleine boeren vaak aan goede mogelijkheden voor opslag en transport. Kisten vol groente en fruit staan vaak te rotten op het erf, soms wel de helft van...
Naar receptGroenteworstjes van Chioggia-biet
Het recept voor deze groenteworstjes van Chioggia-biet komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid. Hij schrijft erover: “Het typisch Nederlandse poldermodel kan wellicht ook helpen in de discussie tussen vleeseters en vegetariërs. Een ‘worst’ van groenten die de textuur en smaak van echt vlees heeft is wellicht...
Naar receptKwal met witte kimchi
Het recept voor deze kwal met witte kimchi komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid. Hij schrijft erover: “Het Nordic Food Lab experimenteerde aanvankelijk vooral met Koreaanse gedroogde kwal. Maar lopend langs het strand en proevend van de verschillende soorten werden zij steeds enthousiaster over verse kwal....
Naar receptFalafel cake
Het recept voor deze falafel cake komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid. Hij schrijft erover: “Falafel wordt traditioneel gemaakt van gewelde kikkererwten, maar de vegetarische balletjes kun je van vrijwel iedere gedroogde boon maken. Gedroogde bonen zijn in alle soorten, maten en kleuren te krijgen, dus...
Naar receptGemarineerde paddenstoelen en vlierscheuten
Het recept voor deze gemarineerde paddenstoelen en vlierscheuten met dennennaaldenazijn komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid. Hij schrijft erover: “Als je ergens paddenstoelen ziet groeien is dat meestal een teken dat de bodem gezond is. Paddenstoelen zijn de ‘vruchten’ van schimmels die onder de grond groeien....
Naar receptBosbessen pepermunt rejuvelac smoothie
Het recept voor deze bosbessen pepermunt rejuvelac smoothie komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid. Hij schrijft erover: “Bij het maken van rejuvelac, traditioneel gefermenteerd graansap, begin je op dezelfde manier als bij het brouwen van bier. De basis bestaat uit granen of zaden. De koolhydraten daarin...
Naar receptHummus van meelwormen
Het recept voor deze hummus van meelwormen komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid. Hij schrijft erover: “Meelwormen (Tenebrio molitor) zijn de larven van de bloemkever. Ze worden meestal gekweekt als voedsel voor tamme vogels en reptielen, maar kunnen ook prima door mensen gegeten worden. Net als...
Naar receptRoerbakschotel met pittige bloemkool, paksoi en garnalen
Het recept voor deze roerbakschotel met pittige bloemkool, paksoi, garnalen en kokos komt uit het boek Frisse start van Amerika’s bekendste chef Martha Stewart. Ze schrijft erover: “Dit Zuidoost-Aziatische roerbakgerecht is een uitstekende manier om meer kruisbloemige groenten (met name bloemkool en paksoi) te eten, die tot de beste bronnen van ontstekingsremmende stoffen, de zogenaamde glucosinolaten, behoren. Serveer met bruine...
Naar receptStoofschotel met kip en couscous
Het recept voor deze mediterrane stoofschotel met kip en couscous komt uit het boek Frisse start van Amerika’s bekendste chef Martha Stewart. Ze schrijft erover: “Deze stoofschotel bevat al het goede wat de mediterrane keuken te bieden heeft: olijfolie, groene bladgroente, tomaten (in dit geval uit blik, met meer lycopeen dan rauwe tomaten), knoflook en kip. De volkorencouscous bevat meer...
Naar recept