Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Vijf vragen aan Moekes Maaltijd

Maartje Guikers is samen met haar vriend Guido Heens oprichter en eigenaar van Moekes Maaltijd. Moeke kookt sinds 2012 elke dag voor duizenden kinderen op kinderopvang, BSO en school een warme maaltijd. Onlangs verscheen hun boek Om op te eten, waarin hun beste recepten zijn gebundeld. Maaltijden die ze elke dag koken en waar de kinderen van smullen! Het boek is geschreven voor alle ouders/verzorgers van (jonge) kinderen. Hieronder geeft ze antwoord op vijf vragen van Gezond aan tafel.

1. Wat zijn, los van dat het een gezonde maaltijd is natuurlijk, de voordelen van gezamenlijk warm lunchen voor kinderen?

“Warm lunchen heeft drie voordelen:

  • Geen suikerdips door gebruik van gezonde ingrediënten waardoor beter gepresteerd kan worden.
  • Verhogen van sociale interactie doordat de kinderen met elkaar aan tafel zitten en de tijd hebben om rustig te eten en te praten.
  • Verhogen van het begrip rondom gezonde voeding.”

2. Wat is jullie favoriete recept uit Om op te eten?

“Pasta met rode ui, paprika & ricotta! Eenvoudig maar superlekker, doordat de verse groenten in de oven worden bereid en door het gebruik van rozijnen, pijnboompitten, verse kruiden en een dot ricotta.”

3. Hoe komen jullie tot nieuwe recepten?

“We halen onze inspiratie overal vandaan: tijdschriften, kookboeken, televisieprogramma’s en reizen. Elke interessante maaltijd proberen we om te buigen in een kinderversie door bijvoorbeeld andere groenten te gebruiken, minder scherpe kruiden, etc.”

4. Zijn er plannen om Moekes Maaltijd uit te breiden?

“We hebben net onze eerste keuken in de International School in Breda geopend. Verder voeren we met een flink aantal Nederlandse scholen gesprekken om proeven op te zetten. Financiering is echter overal een issue. Onze focus ligt daarom de aankomende tijd met name op het verkrijgen van financiering zodat we in 2020 met een aantal scholen een proef kunnen starten om te bewijzen dat een warme lunch op een gewone Nederlandse school ook haalbaar is. Daarnaast blijven we koken voor de kinderopvang natuurlijk. Daar zijn we ooit mee gestart en daarin groeien we elk jaar nog steeds.”

5. Hebben jullie één ultieme tip voor (drukke) gezinnen op het gebied van eten?

“Maak het jezelf niet te moeilijk. De lat hoeft niet zo hoog te liggen, want lekker en gezond gaan heel makkelijk samen.”

Meer lezen over Moekes Maaltijd en benieuwd naar hun kidsproof recepten? Bestel hun boek Om op te eten op Boekenwereld.