Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Vier leefstijltips van Dokter Tamara

Huisarts Tamara de Weijer zet voeding en leefstijl dagelijks in als medicijn. En met effect. Veel mensen voelen zich gezonder, energieker en slanker. Ze hoopt ook jou te inspireren en deelt daarom graag vier leefstijltips.

Vier leefstijltips van Dokter Tamara

1. Van vaak eten krijg je niet minder, maar juist meer honger

“Ben jij de hele dag hongerig? Neem jij een tussendoortje omdat je anders de volgende maaltijd niet haalt? Dat voelt niet fijn, maar je bent niet de enige! Anders dan je misschien zou verwachten, krijg je van vaak eten niet minder, maar juist meer honger. De oplossing is tamelijk eenvoudig: eet minder vaak en anders. Eet drie goed verzadigende maaltijden per dag, dan heb je ook geen behoefte aan tussendoortjes. Eet vooral vers en onbewerkt, veel groente en laat snelle suikers staan.”

Wat je dan zoal kunt eten? Tamara heeft een kookboek geschreven, Eet beter in 28 dagen. Hierin vind je vier weekmenu’s met lekkere recepten die veel groenten als basis hebben en altijd snel en makkelijk te maken zijn.

2. Liever 2 sneetjes royaal belegd, dan 4 zuinig

“Volkoren brood is een goede, gezonde energiebron. Maar de koolhydraten worden in je darmen afgebroken tot glucose. Een deel daarvan verbrand je, maar wat overblijft sla je op als vet. Doe daarom rustig aan met brood, maar beleg dit wel royaal en verantwoord (dus niet met suikerrijk beleg als hagelslag of jam). Zo krijg je toch voldoende voedingsstoffen binnen én heb je een voldaan gevoel.”

3. Fruit moet je eten, niet drinken

Als je elke dag een glaasje sinaasappelsap perst en drinkt, dan denk je misschien heel gezond bezig te zijn. Maar je perst dan de suikers met het sap uit de vrucht en de vezels gooi je weg. Je krijgt wel een enorme piek in je bloedsuiker, maar geen verzadigd gevoel. Daarom zeg ik vaak ‘fruit moet je eten, niet drinken’. Het sap van vijf sinaasappels drink je zo op, maar probeer die vijf sinaasappels maar eens op te eten…

4. Beweeg al vóór het ontbijt

Nog een tip die ik vaak geef, is alvast te bewegen voor het ontbijt. Laat de hond al even uit of ga een rondje hardlopen. Zelf start ik de dag graag met wat yoga-oefeningen… Op die manier heb je al direct wat lichaamsbeweging te pakken, maar dit stimuleert gelijk ook de vetverbranding en het vermindert je trek.

Wil je meer tips en adviezen van Dokter Tamara ontvangen? Volg haar dan ook op social media:

Het tweede boek van Tamara heet Eet beter voor je maag en darmen met huisarts Tamara de Weijer. 3,7 miljoen Nederlanders hebben chronische maag- en darmklachten. In dit boek leert dokter Tamara hun hoe ze door middel van gezonde voeding en haar heldere 10-wekenplan eindelijk een rustige buik kunnen krijgen. Ook dit boek is weer toegankelijk en informatief en staat vol met lekkere, makkelijke en snelle recepten. Bestellen kan hier!